Vágólapra másolva!
A dortmundi Sparkassen Chess Meeting szuperverseny harmadik fordulójában Lékó Péter sötéttel vereséget szenvedett a mezőny legfiatalabb résztvevőjétől, a 19 éves Arkadij Naiditschtól. A játéknap rangadóját Vlagyimir Kramnyik nyerte meg, világossal legyőzte a bolgár Veszelin Topalovot, aki másodszor kapott ki. A holland Loek Van Wely megtörte a világos színnel játszók sikersorozatát, sötéttel győzött az angol Michael Adams ellen. Lékó Péter a negyedik fordulóban Vlagyimir Kramnyikkal csatázik.

Szuperversenyekre nem jellemzően sok az eldőlt játszma a hagyományos dortmundi tornán. A harmadik fordulóban három győzelem született, a játéknap meglepetése kétségkívül Lékó Péter veresége. Nagymesterünk a 2003-as versenyen kétszer remizett a németek nagy tehetségével, harmadik találkozásuk a 19 éves Arkadij Naiditsch javára dőlt el. A szicíliai védelem Rossolimo változatában - ebben a folytatásban Lékó az első fordulóban világossal legyőzte Van Welyt -, a német nagymester előnybe került, Péter tőle szokatlanul a védekezés közepette súlyos taktikai elnézést követett el, gyalogot vesztett. Naiditsch veszélyes szabadgyalogja ellen védelmet nem talált.

Elsőként Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov partija fejeződött be. Nem kis meglepetésre a bolgár sakkozó a 19. lépésig megismételte a szófiai szuperversenyen Ruszlan Ponomarjov elleni vesztett játszmáját. A javítás azonban nem sikerült, minőséghátrányáért igazi ellenértéket nem kapott, az orosz világbajnok könnyedén szerezte meg első győzelmét. Az angol Michael Adams ellen a holland Loek Van Wely szicíliai védelem kiállta a próbát. Világos támadása elakadt, sötét állását a különböző színű futók segítségével fokozatosan erősítette, és Wely második nyerésének örülhetett. Beiratkozott Etienne Bacrot, megszerezte első fél pontját, Peter Szvidlernek ez már a harmadik döntetlene volt. A dán Nielsen és az izraeli Szutovszkij a Grünfeld védelem egyik ismert főváltozatában csatázott, sötét kiharcolta a döntetlent.