Vágólapra másolva!
Az amerikai George Hincapie nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny királyetapját, míg honfi- és csapattársa, Lance Armstrong a 15. szakaszon is magabiztosan őrizte meg az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A Lezat-sur-Leze és Saint-Lary-Soulan közötti 173,5 km során hat - sorrendben egy második, négy első és egy kiemelt kategóriás - hegy várt a mezőnyre, s 14 kerekes már rögtön az első kilométerek után meglógott. Mivel összetettben indiferens helyen álltak a szökevények, ezért a mezőny elengedte őket, s közülük ötnek sikerült némi előnyt megőriznie. Hincapie a hajrában a spanyol Oscar Pereiro Siót sprintelte le a szakaszgyőzelemért.

Az összetettben élmezőnyhöz tartozó versenyzők eközben külön csatát vívták. Az első négy emelkedőt együtt tették meg, majd az utolsó előtti kaptató legelején a harmadik helyen álló olasz Ivan Basso lendült támadásba, s csupán az elmúlt hat alkalommal győztes Armstrong és az 1997-es bajnok német Jan Ullrich tartotta vele a lépést. A trió együtt kezdte meg az utolsó hegyet, melyen ismét Basso váltott ritmust, s ekkor már a T-Mobile kapitánya is megadta magát. A CSC klasszisa ugyanakkor nem tudta leszakítani Armstrongot, aki így - ha nem történik semmi váratlan - minden bizonnyal begyűjti a rekordot jelentő hetedik sikerét is a Touron.

Ez volt az utolsó komoly hegyi szakasz, így már csak az utolsó előtti etapon, az egyéni időfutam során van reális esély arra, hogy jelentős mértékben változzon az összetett sorrendje, de nagy meglepetés lenne, ha azon a második helyre feljött Basso ledolgozná 2:46 perces hátrányát. Bodrogi László az utolsó előtti csoportban, a 70. helyen ért célba.

Eredmények:
15. szakasz, Lezat-sur-Leze - Saint-Lary-Soulan, 173,5 km, hegyi befutó:
1. George Hincapie (amerikai, Discovery Channel) 6:06:38 ó
2. Oscar Pereiro Sio (spanyol, Phonak) 6 mp hátrány
3. Pietro Caucchioli (olasz, Credit Agricole) 38 mp h.
4. Michael Boogerd (holland, Rabobank) 57 mp h.
5. Laurent Brochard (francia, Bouygues Telecom) 2:19 p h.
6. Ivan Basso (olasz, CSC) 5:04 p h.
7. Lance Armstrong (amerikai, Discovery Channel) azonos idővel
8. Oscar Sevilla (spanyol, T-Mobile) 6:28 p h.
9. Jan Ullrich (német, T-Mobile) a.i.
10. Mickael Rasmussen (dán, Rabobank) 6:32 p h.
...70. Bodrogi László (Credit Agricole) 36:09 p h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Armstrong 62:09:59 ó
2. Basso 2:46 p hátrány
3. Rasmussen 3:09 p h.
4. Ullrich 5:58 p h.
5. Francisco Mancebo (spanyol, Illes Balears) 6:31 p h.
6. Levi Leipheimer (amerikai, Gerolsteiner) 7:35 p h.
...115. Bodrogi 2:42:47 ó h.

Hétfőn szünnep lesz a francia körversenyen, majd kedden a Mourenx és Pau közötti 180,5 km-es etappal folytatódik a viadal.