Vágólapra másolva!
A hét végén, július 23. és 24 között felnőtt maraton Európa-bajnokságot rendeznek Tynben, ahol a magyar válogatott tagjai közül a Salga István, Jámbor Attila kajakos és a Csabai Edvin, Györe Attila kenupáros is címvédésre készül. A felkészülésről és a várható eredményekről Borsodi Géza vezetőedzőt kérdeztük.

- Melyik versenyszámmal kezdődik az Eb?
- Szombaton az egyéni versenyekkel, azon belül a férfi kajakosok futamaival kezdőik az Eb, két magyar indulóval, Salga Istvánnal és Jámbor Attilával. Hasonló képességű két versenyzőről van szó, akik közül a jobban teljesítő dobogóra is esélyes. Jámbor Attila kétszer a második helyen végzett, míg Salga a válogatón és a világversenyeken is eredményesen szerepelt.

- A nők mezőnyben kik indulnak egyesben?
- Szonda Kornélia és Folláth Vivien, akik közül Szonda már rutinos versenyzőnek számít, bár eddig Csay Renátával párosban indult. Kettőjüket az 1-3. és a 3-6. helyre várhatjuk.

- A kenusoknál milyen helyezésekre számít?
- Mivel két újoncról van szó Erdélyi Zoltán és Széles Gábor személyében, az ő esetükben az 5-8. és a 6-12. helyezés elfogadhatónak számít majd.

- Vasárnap a páros versenyekkel folytatódik az Eb. Itt is a dobogó vagy a dobogó közeli helyezés a cél?
- Igen, főként a kenu párosok esetében, ahol Csabai Edvin és Györe Attila hat éve minden versenyen győzni tudott, ami 3 Európa-bajnoki címet és 6 világbajnoki címet jelent esetükben. Abszolút esélyesei a számnak, ám egy versenyen bármi előfordulhat, ezért a kenuban is a dobogós helyezés a fő célkitűzés Csabaiéknak éppúgy, mint a másik magyar kenupárosnak, Bindl Róbertnek és Gilányi Zsoltnak.

A női kajakosoknál a Harkai Orsolya, Csengeri Adrienn és a Bartha Diána, Folláth Vivien párosoktól várhatunk hasonló szép szereplést, míg a férfi kajakosoknál, ha jól jön ki a lépés, mind a Salga István, Jámbor Attila, mind a Szakály Viktor, Szigeti Krisztián duó felléphet a dobogóra.

- Ezek szerint nagyon erős csapattal képviseltetjük magunkat az idei Európa-bajnokságon.
- Igen, mondhatni, mint mindig, hiszen az utóbbi években az Európa-bajnokságokon 3-4 aranyat és számos érmet sikerült szereznünk. Most is legalább két aranyat várhatunk a címvédő Salga, Jámbor és a Csabai, Györe párosoktól, ezen felül pedig 4-5 éremre vagyunk még esélyesek. Ha minden összejön, akkor az érmek száma még több is lehet, ha semmi sem jön össze, remélem, akkor is szerzünk legalább egy aranyérmet.

- Hogyan sikerült a felkészülés, és milyen módszerekkel edzenek az utolsó hetekben?
- Jól sikerült a felkészülésünk. A múlt héten voltunk egy Eb beállító edzőtáborban, ami azt jelenti, hogy itt az intenzívebb mozgásokat, például a gyorsabb szakaszokat, az átszállásokat és a futást gyakoroltuk, ami a győri árvíz ellenére, mely éppen ekkor tombolt, jól sikerült. A hétvégi időmérő edzések is bíztató eredményeket mutattak. A héten könnyebb edzésekkel készülünk, csütörtökön pedig már elindulunk Tynbe, ahol remélhetőleg számos sikerrel igazolhatják versenyzőink eredményes felkészülésüket.

a maratoni Eb-csapat
férfiak
K-1: Salga István, Jámbor Attila
K-2: Salga István, Jámbor Attila; Szakály Viktor, Szigeti Krisztián
C-1: Erdélyi Zoltán, Széles Gábor
C-2: Csabai Edvin, Györe Attila; Bindl Róbert, Gilányi Zsolt

nők
K-1: Szonda Kornélia, Folláth Vivien
K-2: Bartha Diána, Folláth Vivien; Harkai Orsolya, Csengeri Adrienn.