Vágólapra másolva!
Hat arany-, hét ezüst és két bronzéremmel zárta a poznani kajak-kenu Európa-bajnokságot a magyar válogatott, amelyben a Kovács Katalin, Janics Natasa páros k-2-ben mindhárom távon kontinenselső lett.

A viadal utolsó napjának délelőttjén a szinte egész éjjel tartó esőzés után borult égbolt, 21 Celsius fokos hőmérséklet, de száraz - és ami a legfontosabb - szélcsendes idő fogadta a versenyzőket a Malta-tavon.

A program rögtön egy aranyeséllyel kezdődött a magyarok számára, a k-1-esek fináléjában ugyanis Vereckei Ákos arra készült, hogy sorozatban ötödször nyerje meg a számot az Eb-n. A 27 éves klasszis legnagyobb ellenfelének a tavaly harmadik spanyol Carlos Perez, az 1000 méteren győztes norvég Eirik Veras Larsen, valamint Janics Natasa bátyja, a horvát színekben induló, az előfutamban meggyőző teljesítményt nyújtó Stjepan Janic ígérkezett.

A rajtot a cápás hajójával repesztő magyar és Janic kapta el a legjobban, 250 méternél hajszállal a horvát vezetett. A táv második felében aztán Vereckei nem hagyott kétséget afelől, hogy ő a legjobb, ugyanis fokozatosan ellépett riválisától - akit végül a német Altepost is megelőzött -, s végül magabiztos, mintegy fél hajóhossz előnnyel elsőként ért a célba.

Az "aranyos" kezdet után nem lehetett remélni a hasonló folytatást, ugyanis a kenu egyesek mezőnyében a kétszeres olimpiai bajnok, 13-szoros világbajnok Kolonics György reálisan nem tartozott a győzelemre esélyesek közé. A csepeli sportoló a 6-os pályáról rajtolva teljesítette a távot, s végig az ötödik-hatodik helyen haladt.

Az élen a címvédő Makszim Opaljev és a hazaiak üdvöskéje, Pawel Baraszkiewicz vívott ádáz csatát egymással, végül az orosz ért elsőként a célba. Érdekesség, hogy a futam után előbb szabálytalan versenyzés miatt kizárták - mondván, ráevezett a pályákat elválasztó bójasorra -, majd visszaadták neki az aranyérmet. Kolonics a hatodik helyen zárt.

A női kajak egyesek versenyében az a Viski Erzsébet vette fel a harcot, aki legutóbb még 1998-ban, egy korosztályos Eb-n versenyzett ebben a számban, igaz, akkor nyert. Poznanban azért ő indulhatott magyar részről, mert a világbajnok Kovács Katalin és az olimpiai bajnok, illetve Eb-címvédő Janics Natasa ezúttal a párosra koncentrál. A BSE-ESMA négyesben ötkarikás ezüstérmes lapátforgatója aztán a döntőben megmutatta, hogy nem érdemtelenül rajtolt ebben a számban, ugyanis remekül evezve a német Reinhardt mögött a második helyen érkezett be, s ezzel tovább gyarapította a magyar ezüstérmek számát.

Férfi k-2-ben Kammerer Zoltán, a szombaton mindössze hatodik olimpiai bajnok négyes vezérevezőse mindenképpen javítani akart a fiatal, egy nappal korábban 1000 méteren Kökény Rolanddal második Kucsera Gábor társaként, s ez sikerült is neki, ugyanis izgalmas versenyben harmadikként zárt társával. Féltávnál még vezettek a magyarok, de aztán jöttek a lengyelek, majd a hajrához közeledve a Ronald Rauhe, Tim Wieskötter Athénban első német duó, s végül utóbbi sikerével zárult a futam.

A kenu ketteseknél a Kovács Gergely, Bozsik Attila egység nem kápráztatta el a maroknyi, de annál lelkesebb magyar szurkolótábort, ugyanis végig a mezőny második felében haladt, s nyolcadik lett. A számot a német hajó nyerte, megszerezve ezzel küldöttségének a hetedik aranyat.

A piros-fehér-zöld drukkerek azonban nem keseredtek el, sőt, hangoltak a következő döntőre, amelyben az 5-ös pályán induló, olimpiai bajnok, szombaton a leghosszabb távon győztes Kovács, Janics kajakpárosért szoríthattak. Bár ez némi túlzás, hiszen a sztárduó nem nagyon hagyott izgulnivalót a nézőknek, ugyanis rajt-cél győzelmet aratva több mint magabiztosan diadalmaskodott - a célba közel két hajóhossz előnnyel érkezett -, így tulajdonképpen csak a további dobogós helyek sorsa volt kérdéses. Nos, a második helyen a franciák, míg a harmadikon a németek végeztek.

A négyesek vetélkedései zárták az 500-as finálék sorát: a férfi kajakosoknál a fiatal Sík Márton, Csamangó Attila, Bethlenfalvi István, Bozsik Gábor egység negyedik lett, a nevezések alacsony száma miatt előcsatározás nélkül finalista kenus kvartett - Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Joób Márton és Sarudi Pál - pedig a hatodik helyen végzett.

Az újjáalakult női kajaknégyes - az elmúlt években sikert sikerre halmozó hajóba a két régi arc, Szabó Szilvia és Bóta Kinga elé két fiatal, Paksy Tímea és Benedek Dalma került - remekül versenyzett, de csakúgy, mint a tavalyi olimpián, nem bírt a németekkel, akik ugyan ezúttal nélkülözték Birgit Fischert, de így is elképesztő tempót diktáltak. A magyarok remekül hajráztak, s ennek köszönhetően a második helynek örülhettek.