Vágólapra másolva!
A magyar kajak-kenu válogatott tagjai minimális pihenő után keddtől, szerdától Szolnokon, Dunavarsányban és jövő hétfőtől Szegeden már folytatják a felkészülést az augusztus 25-én kezdődő zágrábi világbajnokságra. A hétvégi poznani Európa-bajnokságon szerzett 6 arany-, 7 ezüst-, és 2 bronzérem összességében megnyugtató, de a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán nem lehetett maradéktalanul elégedett.

- Általában minden világversenyen vannak olyan számok, amelyeket túlteljesítünk és van olyan, amelyben várakozás alatt produkálunk. Ez most is így történt. Összességében ennek az Eb-nek nagyon sok pozitívuma volt, például, hogy a fiatalok megmutatták, már felnőtt nemzetközi szinten tudnak kajakozni - kezdte az értékelést Angyal Zoltán.

- Ha most lehetne összeállítani a vb-csapatot, akkor még cserélne, variálna?
- Igazából nem, mert ezek a gyerekek kiharcolták a jogot a válogató versenyeken. Van, aki most megbotlott, de ez a botlás még belefér. Lehetőséget kell adni nekik, hogy a vb-n javítsanak a helyzetükön. Azon kell elgondolkodni, a jövőben hogyan rakjuk össze a csapatokat. Ez az útja annak, hogy továbbra is őrizzük a jó helyünket a nemzetközi mezőnyben. De erre csak a világbajnokság után kerül sor.

- Nem tartja luxusnak, hogy a világ két legjobb női kajakosa magyar, de Kovács Katalin és Janics Natasa csak a három páros számban ült hajóba? Nem lehetne többet kihozni belőlük?
- Ez a jövő feladata lesz. Meg kell várnunk a nemzetközi szövetség döntését az új időrenddel kapcsolatban, mert a poznani menetrend sem az volt, amiről eredetileg beszéltünk, ez egy emészthetőbb variációnak bizonyult. Ez is hozzátartozik a jövő évi válogatási elvek kidolgozásához.

- A Poznanban látottak alapján azért senkit nem írna le?
- Semmiképpen... Természetesen most mindenki az ezres férfi négyes sikeretlen szerepléséről beszél. Szerintem egy nagyon sikeres olimpiai időszakon vannak túl, most újra össze kell magukat szedni, meg kell találni a közös hangot, és újra neki kell feküdniük a négyes munkának. Ha ez sikerül a következő évben, az jó, ellenkező esetben nyilván valami új csapat kialakításán kell gondolkodni.

- Az ellenfelek közül ki okozott meglepetést?
- Elsősorban a román versenyzők léptek nagyot előre, a lengyelek is komoly fejlődést mutattak, és a németekről sem szabad elfeledkezni, akik nagyon erősek. Fel kell kötni a nadrágot, az biztos.

- Kenusaink betlizése mennyire okoz fejfájást?
- Az egész nemzetközi kenus részlegben mintha megállt volna az idő. Ugyanazok a rutinos versenyzők vannak ott és nyernek, akik az elmúlt 4-5 évben. Még nem törtek be a fiatalok, és ez jellemző a magyar csapatra is, mert még mindig Kolonics és Kozmann jelenti a színvonalat, bár örülök Vajda Attila mozgolódásának. Évek óta várom, hogy a fiatalok odakerüljenek. Igaz, közelebb értek a menőkhöz, de még nem tudták leváltani őket. Remélem, ez hamarosan sikerül.

- Összességében jó úton járunk?
- Nem járunk rossz úton, nem szabad elfelejteni, hogy olimpia utáni évben vagyunk. Minden ország keresi az új csapatát, így vagyunk ezzel mi is. Ezért nyilvánvalóan több a betli számunk, de vannak nagyon szép eredményeink. Például Benkő Zoltán ezüstje az 1000 egyesben, Kucsera Gábor is megjelent a színen két dobogós hellyel olimpiai számokban. Ezek mind olyan eredmények, amelyeknek örülni kell, de természetesen a hibáinkat ki kell javítani.