Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik és jövő keddig tart Varsóban az öttusázók idei legfontosabb versenye, a világbajnokság, amelyre a magyarok hagyományosan éremszerzési esélyekkel utaznak.

"A hivatalos célkitűzés mindhárom számot illetően az éremszerzés, ebből jó lenne egy arany" - mondta Pálvölgyi Miklós, a férfi válogatott szövetségi kapitánya. "A juniorok a múlt héten magasra helyezték a mércét azzal, hogy Moszkvában mindent megnyertek, igyekszünk a nyomukba eredni, bár a felnőtt mezőnyben nagyon nehéz három aranyat begyűjteni."

A szakvezető még hozzátette, hogy Horváth Viktor - aki májusban az egyik karján érgyulladással bajlódott és emiatt a júniusi Európa-bajnokságot ki is hagyta - egészséges, s gyakorlatilag rendbe jött Kállai Ákos könyöksérülése is, Fülep Sándor pedig egész idényben gond nélkül készülhetett. Egyedül Balogh Gábornak akadt egészségi problémája a közvetlen felkészülés során, a múlt héten ugyanis gyengélkedett, fájt a feje, illetve a gyomra, emiatt pedig három napig nem edzett. "Azt megelőzően viszont sokat és jól készült, ezért bízom abban, hogy a kihagyás nem veti vissza" - fűzte hozzá Pálvölgyi, aki még közölte, hogy a részvétel a váltóversenyt illetően teljesen nyílt, az indulókat az egyéni produkciók alapján jelöli ki.

"Az elvárás az, hogy csapatban és váltóban az első négy hely valamelyikén végezzünk, egyéniben pedig valaki az első hatba kerüljön, de azért negyedik helyekkel szomorú lennék" - fogalmazott Kulcsár Antal, a női válogatott szövetségi kapitánya. Arra a kérdésre, hogy nem biztonsági célkitűzést fogalmazott-e meg év elején, úgy reagált, de igen, aminek az az oka, hogy Simóka Bea tavalyi kiválásával részben új csapat formálódik, és a folyamat még tart. A szakvezető egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy Füri Csilla és Szatmári Adrienn, akik korábban sokszor nagyon gyenge lövészettel kezdtek, a közelmúltban viszont már nem egyszer viszonylag jó eredménnyel rukkoltak ki, ezúttal legalább 160-170 kör között lőnek, amivel megteremtik maguknak és a csapatnak a jó szereplés lehetőségét.

A magyar csapat
férfiak, hagyományos egyéni verseny: Balogh Gábor, Kállai Ákos, Fülep Sándor, Horváth Viktor hagyományos
csapatverseny: Balogh, Kállai, Fülep
váltó: az indulókról a hagyományos verseny után dönt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány

nők, hagyományos egyéni verseny: Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Szatmári Adrienn, Máthé Vivien
hagyományos csapatverseny: Vörös, Füri, Szatmári
váltó: Vörös, Füri, Máthé

Világbajnokságokra a férfiak számára 1949-től, a nők részvételével 1981 óta kerül sor. Váltóviadalokat 1989-től, illetve 1991-től rendeznek. A magyarok összesen 41 aranyérmet nyertek. A férfiak egyéniben 11, csapatban 16, a stafétában 7 alkalommal végeztek az élen, a nők 4, 2, illetve 1 elsőséget szereztek.