Vágólapra másolva!
Korábban soha nem tapasztalt, már-már groteszk méretű orosz fölény jegyében rendezték meg szombaton Tallinnban a XIX. junior ökölvívó Európa-bajnokság döntőit. A tizenegy fináléból tízben ott volt a világ legnagyobb országának versenyzője, s ha már ott volt, meg is verte ellenfelét. Az egyetlen "kakukktojás" az 51 kilós azeri Mammadov, aki már az első fordulóban kiverte orosz riválisát, s így a fináléban nem volt nehéz dolga francia ellenfelével. Volt magyar döntős is, a 69 kilós Harcsa Norbert személyében, de a Vasas-Rica Hungária öklözője döntő pontkülönbséggel kikapott az orosz Koptyakovtól. Mellette az 51 kilós Kalucza Norbert szerzett még érmet - bronzot.

Harcsa nem igazán érezte a távolságot, többször a levegőt ütötte, s a második menetben egyszer számoltak is rá. Ettől függetlenül - mint oly sokszor ezen az Eb-n - indokolatlan volt a döntő fölény, ha valaki elfogulatlanul nézte a mérkőzést, erősen túlzottnak találta a második menet derekára kihozott 30:10-es pontarányt.

"Csöppet sem tartottam Koptyakovtól, igyekeztek sokat ütni, de sajnos nem éreztem a távolságot. Jobb volt az orosz, de nem húsz ponttal. Nekem 60 mérkőzés szerepel a meccskönyvemben, Koptyakovnak legalább százötven. Ezt hívják meccsrutinnak. Akkor miről beszélünk?!" - mondta Harcsa, aki egyáltalán nem tűnt elkeseredettnek, miként édesapja sem, aki autón utazott el megnézni fiacskáját. Aztán a döntő után azonnal kocsiba is pattant, hogy visszafelé is "lenyomja" az 1700 kilométert. Nem autópályán...

A többi döntőt is az oroszok uralták, az 51 kilót kivéve, legalábbis a pontozóknál. Mert bizony a komikum határát súrolta, ahogy 81 kilóban döntő fölénnyel hozták ki Dmitrij Csugyinovot a remekül, roppant technikásan, s pontosan is öklöző német Gottlieb Weisszel szemben, a szupernehézsúly döntőjének eredménye pedig már egyenesen botrányosnak minősíthető. A román Dinu leiskolázta Volkovot, mégis az oroszt látták jobbnak 49:37 arányban.

Mellesleg ez lett az egyetlen döntő, amely nem idő előtt, döntő pontkülönbséggel vagy kiütéssel ért véget. "Súlyos válságban van az amatőr ökölvívás, abszurdum, hogy az összecsapások nyolcvan százaléka, s a tizenegy döntő közül tíz döntő fölénnyel ért véget. Egyszerűen nincs lehetőségük a versenyzőknek, hogy bemutassák tudásukat, mert hipp-hopp vége a meccsnek."

Sajnos, a jelenlegi pontozási szisztéma arra ösztönzi a bírókat, hogy rengeteget nyomjanak, azt is pontos ütésnek tüntessék fel, amikor a bokszoló csak a másik kesztyűjét püföli. Ráadásul mindig a jobbnak tartott versenyzőt favorizálják, s igyekeznek minél előbb túl lenni a mérkőzésen. A legnagyobb baj pedig az, hogy a szövetségi vezetők jelentős része önmagát képviseli, nem a sportág érdekeit" - foglalta össze keserű tapasztalatait dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke, az EABA alelnöke, aki technikai delegátusként a viadal szakmai felelőse volt.

Döntők:
48 kg: Szergej Vodopjanov (orosz) - Maksim Dvinski (észt) d. f. 3. m. (42:22)
51 kg: Samir Mammadov (azeri) - Boumer Deci Amine (francia) d. f. 3. m. (40:20)
54 kg: Aszlan Akba (orosz) - Oleksandr Cserep (ukrán) d. f. 2. m. (29:9)
57 kg: Makszim Ignatyev (orosz) - Marcel Herfurth (német) feladás az 1. m. után
60 kg: Imil Ikszanov (orosz) - Andrij Lukincsuk (ukrán) d. f. 2. m. (39:19)
64 kg: Andrej Zamkovoj (orosz) - Natig Alisov (azeri) d. f. 2. m. (22:2)
69 kg: Makszim Koptyakov (orosz) - Harcsa Norbert (magyar) d. f. 2. m. (30:10)
75 kg: Szergej Szkjarov (orosz) - Bahram Muzaffer (török) d. f. 2. m. (26:6)
81 kg: Dmitrij Csugyinov (orosz) - Gottlieb Weiss (német) d. f. 2. m. (39:19)
91 kg: Szergej Kalcsugin (orosz) - Laimonas Orintas (litván) K. O. 1. m.
+ 91 kg: Andrej Volkov (orosz) - Bogdan Dinu (román) p. gy. 49:37

Ch. Gáll András