Vágólapra másolva!
A kalapácsvető Pars Krisztián a hetedik, a magasugró Győrffy Dóra a kilencedik helyen végzett a helsinki atlétikai világbajnokságon.

A vb harmadik napján egész nap szakadó eső a versenyek kezdetére sem állt áll, de így is csaknem telt ház volt a 40 ezres Olimpiai Stadionban. Magyar szempontból a legfontosabb kérdés az volt, mennyire befolyásolja a kalapácsvető Pars Krisztián - és a később kezdő magasugró Győrffy Dóra - teljesítményét a rossz idő.

A szombathelyi Dobó SE atlétája nagyon nem volt elkeseredve a kezdés előtt, mint elmondta, otthon esőben is szokott edzeni. A 23 évével a finálé legfiatalabb versenyzőjének számító Pars 76,21-gyet dobott elsőre - ekkorra már elállt az eső -, ami kezdésnek nem rossz, viszont csak a hatodik helyen állt vele a nyitó sorozat után. Vezetett a szemüveges orosz Ivan Konovalov 78,59-cel.

Pars második kísérleténél megcsúszott - és egy helyet vissza -, s a hálóba vágta a kalapácsot. A többség viszont javított, élre állt az idei világranglistán második fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij az első 80 fölötti (80,45) dobással - honfitársa, az idén csaknem világcsúcsot javított, címvédő Ivan Tyihonnak még nem volt érvényes kísérlete -, a második helyre a német Markus Esser (79,11) jött fel.

A tavalyi olimpián ezüstérmes Tyihon - az Annus Adrián kizárása után győztes japán Murofusi Kodzsi sérülés miatt nem indult - harmadikra odatette magát, s 80,97-tel az élre állt. Pars javított, 77,26-ra, így éppen folytathatta a legjobb nyolc között. A magyar dobó a negyedik sorozatban érte el legjobbját, 78.03-at, ötödikre pedig 76,85 következett.

A két fehérorosz párharcában előbb Gyevjatovszkij javított (82,60), majd Tyihon visszavette az első helyet egészen fantasztikus, 83,89-es eredménnyel. Ez világbajnoki csúcs, a régit a sydneyi olimpiai bajnok, az ezúttal harmadik lengyel Szymon Ziolkowski tartotta 83,38-cal 2001 óta. Pars utolsóra rontott, így az olimpiai ötödik után egy világbajnoki hetedik hellyel bővült eredménylistája, teljesítményéért 5000 dollárt kapott.

"Szerettem volna előrébb végezni, a negyedik helyet tűztem ki célul, de sajnos idén nem állt össze a technikám." - mondta Pars Krisztián. "Úgy terveztem, hogy első-másodikra megpróbálok 77 m fölött dobni, az megnyugtatott volna. Az időjárással nem volt problémám, gyorsnak bizonyult a kör, de ezt nem tudtam kihasználni. Erős volt a mezőny, meglepett milyen sokan dobtak elsőre 78 m fölött. De nincs okom elkeseredésre, én voltam a legfiatalabb a mezőnyben. Jövőre az Eb-n azért szeretnék jelentősen javítani."

Az utolsó sorozatban az élen nem változott az állás, Tyihon összességében magabiztosan védte meg párizsi címét, bár elmaradt idei legjobbjától, ami a világcsúcsnál egy centiméterrel rosszabb: 86,73!

férfi kalapácsvetés:
1. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 83,89 m
2. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország) 82,60
3. Szymon Ziolkowski (Lengyelország) 79,35
...7. Pars Krisztián 78,03