Vágólapra másolva!
A Helsinkiben zajló atlétikai világbajnokságon Vaszi Tünde a női távolugrás selejtezőjéből a negyedik legjobb eredménnyel került be a szerdai döntőbe. A Honvéd 2001-ben vb-4., 2003-ban vb-6. versenyzője bízik benne, hogy most is pontszerző helyen végez. Jó esélye van erre Zsivoczky Attilának is, aki az első nap után az 5. helyen áll tízpróbában.

A Helsinki Olimpiai stadionban a női távolugrás selejtezőjét kedden kora délután váratlanul nagy melegben, 26 Celsius fokban rendezték, ami az előző napok 16-18 fokos hőmérséklete után igencsak megnehezítette a versenyzők dolgát. Mint ahogyan a szokatlanul erős, kavargó szél is. Vaszi Tünde azonban az első kísérletére 0,8 m/sec-os ellenszélben is 662 centire repült, ami alig marad el a 669-es idei legjobbjától. (Vaszi országos csúcsa 686 cm). Második kísérletére belépett, a harmadik sorozatban pedig már nem ugrott.

Az A csoportban a 14 induló között a spanyol Montaner érte el a legjobb eredményt 665 centivel, s innen még az orosz Kotova (663), a kubai Savigne (657), a brit Sotherton (655) és a jamaicai Goulbourne (653) jutott be a döntőbe. Meglepetésre kiesett a korábbi kétszeres világbajnok, az atlantai és sydneyi olimpián egyaránt ezüstérmes olasz May (651). A B csoport 12 indulója között az amerikai Madison ugrott a legmesszebbre, s a 683-as eredménye egyúttal a selejtező legjobb teljesítménye volt. Vaszi Tünde a 662-vel a csoportban a második, összesítésben pedig a negyedik lett. A fináléba innen még a címvédő francia Barber (660), aki a vb-n hétpróbában már szerzett egy ezüstérmet, valamint az amerikai Upshow (659), az orosz Udmurtova (656), az indiai George (654) és a bahamai Edwards (653) lépett tovább.

- Megesett már, hogy egy világversenyen ilyen előkelő helyen jutott be a döntőbe? - kérdeztük Vaszi Tündét.
- Igen, a 2001-es edmontoni vb-n harmadik voltam a selejtezőben, és ott 671-et ugrottam 1,4-es ellenszélben. Igaz, akkor jobb formában voltam. Bár ki tudja?! Majd most meglátjuk! Azon a világbajnokságon amúgy úgy lettem negyedik, hogy két centivel maradtam le a dobogóról...

- Most mit vár a döntőtől?
- Először is azt, hogy három sorozat után folytathassam a nyolc között. Aztán pedig ott minél előrébb végezzek. Az idei eredményeim azt mutatják, hogy most stabilan képes vagyok 660-670 centi közötti eredményre. És szerintem ezzel be is lehet kerülni a hatba, mert a selejtező alaposan lefárasztotta a mezőnyt.

- Önt is? Ezért nem ugrott a harmadik sorozatban?
- Bevallom, hogy már a másodikban sem akartam ugrani. A váratlanul jött hőség miatt rettenetesen fáradtnak éreztem magam, mint ahogy szinte mindenki más a mezőnyből. Ez látszott is az eredményeken. S úgy voltam vele, hogy nem kell feltétlenül elsőként bejutni a döntőbe. A lényeg, hogy ott legyek, és az hamar látszott, hogy a 662 elegendő lesz a fináléhoz.

- Van favoritja ennek a döntőnek?
- Szerintem az amerikai lány, aki a legjobb eredményt érte el, a döntőben könnyen fejre állhat. Számomra Kotova az első számú esélyes, ő nagyon rutinos versenyző, aki a döntőkre mindig összekapja magát. Montaner is jó formában van, de annál a 665-ös ugrásánál minden összejött neki. Tökéletesen fogott lécet, és 2,3-as hátszelet kapott el. Remélem, hogy a döntőben én leszek ilyen mázlista.

- Megpróbál megint rögtön elsőre nagyot ugrani?
- Mindenképpen. Idén eddig majdnem mindig az első három sorozatban ugrottam a legnagyobbat. A szombathelyi nemzetközi versenyen hátszélben 672-t, a Honvéd versenyén pedig hulla fáradtan 658-at.

- Eddig még egyetlen versenyzőnk sem jutott be számában az első hat közé. Ennek tükrében milyen a hangulat a magyar csapat háza táján?
- Semmi extra. Ez eddig most így alakult, de egy világbajnokságon egyébként sem lehet biztosra menni.

Fábik Tibor

[origo]