Vágólapra másolva!
Mindössze öt nappal a Helsinkiben befejeződött világbajnokság után pénteken este Zürichben rendezik meg az atlétikai Golden League idei negyedik versenyét, amelyre ketten őrizték meg veretlenségüket, s így az esélyüket, hogy megszerezzék a sorozat egymillió dolláros fődíjat. A nőknél a francia Christine Arronnak 100 méteren, az orosz Tatjana Lebegyevának hármasugrásban kellene újra győznie.

Mindkét atlétanőnek nagyon nehéz dolga lesz. Christine Arron a vb-n 100-on harmadik lett, s Zürichben rajthoz áll az újdonsült világbajnok amerikai Lauryn Williams, a finn fővárosban mögötte második jamaicai Veronica Campbell, a negyedik helyezett bahamai Chandra Sturrup, valamint a 200-as világbajnok amerikai Allyson Felix is. Női hármasugrásban ugyancsak indulnak a vb-dobogósok, a jamaicai Trecia Smith, a kubai Yargelis Savigne és az orosz Anna Pjatyih. A sérüléssel bajlódó Lebegyeva Helsinkiben a döntő előtt kénytelen volt visszalépni, s ez is nagyon rossz előjel számára.

A legrangosabb Golden League-verseny első számú sztárja az amerikai Justin Gatlin lesz, aki a GL egymillió dolláros fődíját (ehhez mind a hat állomáson nyerni kell) nem célozta meg, ellenben a vb-n 100 és 200 méteren is győzött. A klasszikus 100 méteren nagy előnnyel, 9,88 mp-es idővel, de most még jobb eredményre számít. "A vb-n rettenetes volt az időjárás, én viszont jó formában vagyok, így legalább 9,8-as időre számítok. Hétfőn Helsinkiből egyenesen Zürichbe jöttem, azóta vásárlással múlattam az időt. De ezt most már abba kellett hagynom, mert minden táskám tele van" - árulta el Gatlin, aki egy másik bejelentésével alaposan meghökkentette az újságírókat.

A sprinter ugyanis bevallotta, kacérkodik a gondolattal, hogy 400 méteren és 110 méteres gátfutásban is kipróbálja magát. Mint megjegyezte, 110 gáton 13,41 mp-es egyéni csúcsa van, és ez igazán nem rossz eredmény ahhoz képest, hogy milyen kevésszer próbálkozott ezzel a versenyszámmal.

Zürichben szinte minden számban indulnak a világbajnokok, így a férfiaknál 400-on az amerikai Jeremy Wariner, 3000 méteren a vb-n 5000-en győztes etióp Kenenisa Bekele, 110 m gáton a francia Ladji Doucoure, 400 m gáton az amerikai Bershaw Jackson, 3000 m akadályon a katari Szaid Szaif Szahen, rúdugrásban a holland Rens Blom, diszkoszvetésben a litván Virgilijus Alekna, a nőknél 400-on a bahamai Tonique Williams-Darling, 800-on a kubai Zulia Calatayud, 100 m gáton az amerikai Michell Perry, 400 m gáton pedig az orosz Julia Pecsonkina. A versenynek egy magyar indulója lesz, férfi diszkoszvetésben az olimpiai ezüstérmes, a vb-n azonban csak 10. helyen zárt Kővágó Zoltán is dobókörbe lép.

Nem indul a viadalon Asafa Powell, a férfi 100 méteres síkfutás világcsúcstartója. "A szerdai edzésen nem igazán éreztem jól magam. Utána tanácskoztam az orvosommal, ő pedig azt javasolta, hogy mondjam le a részvételt" - nyilatkozott a táv rekordját június 14-e óta tartó jamaicai klasszis, aki lassan gyógyuló ágyékizom-szakadása miatt csak a lelátóról nézhette végig a világbajnokságot is. A 22 éves sprinter egészen június végéig kirobbanó formában versenyzett, az athéni GP-n 9.77 mp-re javította a 100 m világcsúcsát. Június 26-án azonban megsérült, és a július 22-i londoni Szuper GP-ig nem állhatott rajthoz egyetlen viadalon sem. A brit fővárosban aztán néhány lépés után kiújult a sérülése.

Fábik Tibor