Vágólapra másolva!

A L'Equipe szerint Armstrong doppingolt 1999-ben

A L'Equipe francia sportnapilap keddi száma - címlapján az Armstrong hazugsága címmel - arról számol be, hogy a Tour de France országúti kerékpáros körverseny hétszeres bajnoka első győzelme megszerzésekor doppingolt.

A cikk szerint az amerikai klasszis egy 1999-es, lefagyasztott mintáját a chatenay-malabry-i laborban újra megvizsgálták - egyelőre nem tudni miért -, s eritropoetint (EPO) mutattak ki benne.

"Az eredmény hitelességéhez nem férhet kétség" - jelentette ki Jacques de Ceaurriz, a labor vezetője. Hozzátette: kutatási céllal vizsgáltak meg néhány véletlenül kiválasztott, korábban levett doppingmintát. Az ellenőrzés anonim módon folyt, ezért sem lehet szó célzatosságról.

A L'Equipe felhívja rá a figyelmet, hogy ez a szer - amely megnöveli a vér oxigénfelvevő képességét - hat éve még nem volt kimutatható, ezért nem derülhetett fény a tiltott teljesítményfokozásra. Az EPO-ellenőrzés csak a 2000-es sydneyi olimpia óta lett gyakorlat.

A texasi kerekes tagadta a vádakat: "Úgy tűnik a boszorkányüldözés folytatódik, hiszen újabb európai lap vádolt meg szenzációhajhász módon azzal, hogy tiltott teljesítményfokozó szereket használtam. Csak azt tudom mondani, amit eddig is, nem használtam ilyen szereket."

Armstrong 1999 és 2005 között rekordot jelentő módon sorozatban hétszer nyerte meg a világ legpatinásabb körversenyét, majd idei diadala után visszavonult. A kerekest már korábban is többször vádolták doppingolással. Két éve csapata egy volt alkalmazottja gyanúsította meg.

Az istállónál korábban masszőrként tevékenykedő Emma O'Reilly kizárólag Franciaországban megjelent "LA-ügy: Lance Armstrong titkai" című könyvében azt állítja: a versenyző 1998-ban doppingszerek szállításával bízta meg őt. A kerekes Angliában pert nyert a két szerző, Pierre Ballester és David Walsh, valamint a műből részleteket közlő brit The Sunday Times ellen.

Enrico Carpani, a Nemzetközi Kerékpár Szövetség szóvivője úgy nyilatkozott, semmilyen vizsgálatot nem indítanak az ügyben, erről majd az adatok pontos ismeretében döntenek. A L'Equipe szerint egyébként az eset nem minősül doppingesetnek.

Az 1997-ben Tour-győztes Jan Ullrich, aki az elmúlt években Armstrong egyik legnagyobb ellenfele volt, így reagált a hírre: "Nem én vagyok Lance, ezért nem érdekel az ügy."

[origo] / (MTI)