Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) bíróbizottsága közzétette a szeptember 26-október 2. közötti budapesti világbajnokságon közreműködő bírók névsorát, s a mérkőzésvezetők között három magyar van.

Idén először nem a tagországok delegálják a bírókat egyfajta "jutalomként" is a világversenyekre, hanem a FILA illetékes testülete, amely a budapesti kötött- és szabadfogású, illetve női vb-re hetvenhárom főt jelölt. A Papp László Sportarénában sorra kerülő vb-n Európát negyvenegyen képviselik, Ázsiából tizennyolc, Amerikából hét, Afrikából szintén hét bíró érkezik.

Érdekesség, hogy a legtöbb bírót, négyet Törökország és Egyiptom adja. Magyarországról Kovács István, az egyetlen magyar szabadfogású világbajnok (1979, San Diego), aki a 2000-es sydneyi olimpián bíráskodott, a tavalyi athéni játékokon közreműködő Péteri László, valamint az idei junior Eb-n nyújtott kiváló teljesítményével Szűcs András került a kiválasztottak közé.

A mérkőzésvezetők, illetve pontozók munkáját felügyelő instruktorok között jelenleg egy-egy török, svájci, dél-koreai, iráni, kubai és tunéziai bíró van. Ezen a fronton sportdiplomáciailag veszítettünk, hiszen Kruj Iván az utóbbi évtizedben az egyik legtekintélyesebb instruktor volt, ám életkorából adódóan tavaly év végén "nyugdíjazták", s a budapesti világbajnokságon már csak díszvendégként lesz jelen. Az instruktorok egyébként a vb minden napján értékes ajándékokkal díjazzák a nap legjobb bíróját.

A világbajnoksághoz kapcsolódva kell megemlíteni, hogy szombaton a Vasas Fáy utcai sportcsarnokában rendezik meg a szabadfogású magyar bajnokságot, egy héttel később Ózdon kerül sor a kötöttfogású ob-re, amely után végleges lesz a magyar vb-csapat.

Fábik Tibor