Vágólapra másolva!
A zágrábi kajak-kenu világbajnokságon ezer méteren öt magyar egység egyből a döntőbe jutott, négy a pénteki középdöntőben folytatja, ötszázon három egység készülhet a fináléra, öten pedig újabb futamban vívhatják ki a részvételt a döntőben. A nap negatív szenzációját a férfi kajaknégyes okozta, amely a rövidebb távon nyolcadik lett, és kiesett.

Kitűnően rajtolt a magyar kajak-kenu válogatott a sportág 34. síkvízi világbajnokságán Zágrábban. A férfi kajak egyesben Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Benkő Zoltán céljának megfelelő, bátor versenyzéssel nyerte futamát és az ötven fős mezőnyben a harmadik legjobb idővel került a pénteki középfutamba.

Férfi kajak kettesben a Kökény, Kucsera duó a nap legjobb idejét érte el, ami több mint biztató. A jó híreknél maradva mindenképp dicsérendő a szegediek olimpiai bronzérmese, Vajda Attila, akit csak a németek klasszisa Dittmer tudott megelőzni - az indulók létszáma miatt mindketten a középfutamban folytathatják. Szintén hibátlanul teljesített a Kozmann, Kolonics egység, s a kenu ketteseknél a futamgyőzelem már döntőt ért, ennek elérése nem okozott gondot Kolonicséknak.

A nőknél Benedek Dalma jó két hajót vert futamában a többiekre, így nem mérvadó, hogy a 25 fős mezőnyben többen is gyorsabbak voltak nála. A Kovács Katalin, Janics Natasa pár a papírformának megfelelő fölénnyel nyerte futamát és jutott egyenes ágon a szombat délelőtti döntőbe. Ugyanez igaz a női négyesre, a Paksy, Szabó, Viski, Bóta kvartettre. A kenu négyesnek egy harmadik hely is elég volt a fináléba jutáshoz, de az biztos, hogy szombaton több kell a dobogóra kerüléshez.

A végére maradt a férfi kajaknégyes, amelynek rangidőse Horváth Gábor reggel még arról beszélt, hogy futamgyőzelemre készülnek, mert az nem csak biztos döntőbe jutást jelent, de úgy érezte, ha az megvan, akkor a fináléban versenyben lehetnek az aranyért. Nos, a kétszeres olimpia bajnok négyes poznani formáját mutatva csak negyedik lett futamában, így maradt a pénteki középdöntő.

Délután az ötszáz méteres előfutamokat rendezték, a Kozmann, Kolonics kenu kettes és a Janics, Kovács pár a rövidebb távon is magabiztos futamgyőzelemmel került a fináléba. Viski Erzsébet az olimpiai távon első számú esélyessé lépett elő, jó másfél másodpercet verve a teljes mezőnyre. Vereckei Ákos k-1-ben míg Vajda Attila a c-1-ben nyerte futamát.

A Kammerer, Kucsera kettős csakúgy, mint négy hete az Európa-bajnokságon most is a németek mögött ért célba, sajnos ugyanez igaz a Paksy, Benedek, Szabó, Bóta négyesre. Kenu négyesünk ötödik helyével kvalifikálta magát a péntek délutáni középdöntőbe. Az örömünket most is a férfi kajaknégyes rontotta el a Benkő, Storcz, Kökény, Horváth egység nyolcadikként célba érve kiesett.