Vágólapra másolva!
"Hasonlóan az egy hónappal ezelőtti, poznani kontinensviadalhoz, a kitűzött elvárásokat teljesítettük, és azt hiszem, jól szerepelt a csapat" - értékelte a vasárnap zárult zágrábi kajak-kenu világbajnokságot Angyal Zoltán, a viadalon hat arany-, valamint három-három ezüst- és bronzérmet szerzett magyar válogatott szövetségi kapitánya.

"Természetesen egy ilyen világversenyen mindig akadnak kellemes és kellemetlen meglepetések, s ez most is így volt" - mondta a szövetség hétfői sajtótájékoztatóján a szakember. A pozitív oldalon Angyal első helyen említette az 1000 méteren szenzációs győzelmet arató Kökény Roland, Kucsera Gábor kajakos duót, mint kiemelte: ebben a számban 28 év után először született magyar vb-diadal.

"A Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros triplázása természetesen nem tartozik a váratlan kategóriába, az azonban, hogy egy egység egy éven belül az Eb-n és a vb-n is mindhárom távon nyerni tudjon, egyedülálló a sportág történetében" - folytatta a kapitány, aki dicsérő szavakkal beszélt a 200 méteren aranyérmes férfi kajaknégyes, valamint a fiatal Benkő Zoltán és Benedek Dalma teljesítményéről is.

Angyal nem ment el szó nélkül az 500-as és a kétszeres olimpiai bajnok 1000 méteres férfi kajaknégyes leszereplése mellett sem. "Az előbbi egység esetében még ma sem tudom, hogy mi történt, miért estek ki már az előfutamban. A másik hajó produkciója sokkal fájóbb, ezúton is szeretnék a magam és a fiúk nevében is elnézést kérni a szurkolóktól. Őket is nagyon megviselte ez a kudarc, s a középfutamot azért adták fel, mert érezték, hogy ezúttal nem lehetnek harcban a legjobb helyekért, nem akartak a B döntőben rajthoz állni, és inkább előtérbe helyezték a két, másik számban is érdekelt tag, Vereckei Ákos és Kammerer Zoltán további szereplését" - világította meg a Jarun-tavon történteket a csapat irányítója, aki hangsúlyozta: önmagát is felelősnek tartja a kvartett fiaskójáért, egyúttal viszont reméli, a négyes szimpatizánsai megbocsátják a mostani kiesést, és csak a korábbi, nagyszerű sikerekre emlékeznek majd.

"Többször is hibáztam az egységgel kapcsolatban. Talán nem kellett volna már az első válogató után zöld utat adnom neki, hanem kényszerítenem kellett volna a fiúkat, hogy további három hétig az egyesre és a párosra is 'gyúrjanak'. A folytatásban, amikor az első közös edzésük nem úgy sikerült, ahogy vártuk, már én ragaszkodtam ahhoz, hogy együtt csinálják végig ezt az évet. Egyrészt nem tudtam megfelelő alternatívát egyikük helyére sem, másrészt pedig ha valakit kicserélek, és aztán mégsem sikerül szállítani az eredményeket, akkor utólag mindenki azt mondja: hagyni kellett volna a jól bevált formációt."

A következő, 35. vb-t jövőre Szeged rendezheti, s ahogy Baráth Etele, a hazai szövetség elnöke ígérte: jó magyar szereplést, a horvátországinál jobb szervezést és színvonalasabb tv-közvetítést élvezhetnek majd a résztvevők és a nézők.