Vágólapra másolva!
Monacóban szeptember 9-10-én rendezik meg az atlétikai Világdöntőt, de a férfi és női kalapácsvetés fináléjára mintegy felvezetésképpen - ahogy az elmúlt években már megszokhattuk - egy héttel korábban Szombathelyen kerül sor. A vasi megyeszékhelyen szombaton dobókörbe lépnek a helsinki vb aranyérmesei, a fehérorosz Ivan Tyihon és az orosz Olga Kuzenkova is.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) döntése értelmében a következő három évre Stuttgart kapta meg a Világdöntő rendezési jogát, s mivel a német város a kalapácsvetés lebonyolítására is igényt tart, a versenyszám legjobbjai ilyen rangos viadalra egy ideig bizonyosan nem látogatnak el hozzánk.

Most azonban gyakorlatilag itt lesz a teljes elit, az évközi eredmények alapján összeállított világranglista legjobbjai közül csupán a nőknél hatodik helyezett kínai Zsang mondta le a részvételt. Ő egyébként még egyszer sem jött el Szombathelyre.

A férfiak rangsorában a világbajnok fehérorosz Tyihon áll az élen 1327 ponttal, mögötte honfitársa, a vb-ezüstérmes Gyevjatovszkij (1306), a finn Karjalainen (1272), a sydneyi olimpiai bajnok lengyel Ziólkowski (1251), az athéni olimpián ötödik, Helsinkiben a vb-n hetedik Pars Krisztián (1244) az orosz Konovalov (1228), a német Esser (1223) és a szlovák Charfreitag (1219) teszi teljessé a mezőnyt.

A nőknél az olimpiai és világbajnok orosz Kuzenkova (1247), a Sydneyben győztes lengyel Skolimowska (1246), a francia Montebrun (1241), a világcsúcstartó orosz Liszenko (1239), a kubai Moreno (1236), a német Heidler (1179), fehérorosz Cander (1176), valamint a tartaléksorból előrelépve az olasz Balassini (1173) indulhat a Világdöntőben.

Mint ismert, Tyihon július 3-án otthon, Brestben 86,73 méterrel minden idők második legjobb eredményét érte el, mindössze egy centivel maradt el Jurij Szedih 1986 óta fennálló 86,74-es világcsúcsától. A jóval kisebb múltra visszatekintő női szakágban viszont idén megdőlt a világrekord, az orosz Liszenko július 15-én Moszkvában 77,06 méterig hajította a kalapácsot. Egy héttel később Minszkben a fehérorosz Cander is a régi rekordon felül dobott, 76,66-ot. A vb-n azonban Kuzenkova 75,10-zel nyert, Liszenko 72,46-tal csak harmadik lett, Cander pedig a döntőbe sem jutott be.

A visszavágás lehetősége mellett a pénzdíjazás is komoly motiváció, hiszen a Világdöntőben az IAAF premizálása alapján a dobogósok 30, 20 és 12 ezer dollárt kapnak, a további helyezettek pedig 7, 5, 4 és 3 ezret. S a világcsúcs, csakúgy mint a vb-n, 100 ezer dollárt ér.

A Magyar Olimpiai Bizottság is támogatja a szombathelyi kalapácsvető-gálát, méghozzá félmillió forinttal, az összegből a szervezők a versenyen elvégzendő doppingvizsgálatok költségeit fedezik. "A MOB a lehetőségeihez mérten igyekszik mindent elkövetni, hogy kiköszörültessék az a súlyos csorba, amely a magyar sport becsületén esett Athénban" - indokolta a döntést Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója az athéni játékok zárónapjának egyéves évfordulóján

Fábik Tibor