Vágólapra másolva!
Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke nem feltételezi, hogy hibázott az a franciaországi laboratórium, amely az 1999-es Tour de France kerékpáros körversenyen vett minták újraelemzése során eritropoetint (EPO) mutatott ki. Az ügyet kirobbantó L'Équipe című francia sportlap szerint az amerikai Lance Armstrong teszteredményeiről van szó.

"Számomra nem kétséges, hogy doppingesetről van szó, hiszen a chatenay-malabryi labor a világon a legjobbnak számít az EPO kimutatásában" - nyilatkozta Pound a Netzeitung című német lapnak. A labor vezetője ugyanakkor azt mondta: nem állítható, hogy az EPO-t tartalmazó vér az idén visszavonult, hétszeres Tour-győztes Armstrongtól származik, mivel a vizsgálatokat anonim módon folytatták.

Pound szerint nagy valószínűséggel nem büntetik meg a kerekest, ha igazak a vádak, mivel a WADA 1999-ben még nem létezett. Így a sportág nemzetközi szövetségének (UCI) akkori szabályzatát kellene alapul venni az esetleges szankcióhoz.

Az UCI legkésőbb szerdára ígért állásfoglalást az ügyben, viszont a szövetséghez közeli források már most azt hangoztatják, hogy az UCI véleménye csak a kirobbant botrányt fogja értékelni, a texasi klasszis esetleges büntetésével nem kell számolni.

Maga az érintett tagadta, hogy valaha is tiltott teljesítményfokozót használt volna, s azt állította, boszorkányüldözés folyik ellene. Armstrong közben arra is fordított figyelmet, hogy 500 ezer dollárt adományozzon a Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére.