Vágólapra másolva!
Rajtra kész a magyar válogatott az esztendő legrangosabb hazai rendezésű világversenyére, a Papp László Sportarénában szeptember 26.-október 2. között sorra kerülő birkózó-vb-re, amelyen a sportág története során most először osztanak érmeket egyidejűleg mindhárom szakágban; a kötött- és szabadfogás mellett a néhány éve már itt is létjogosultságot nyert nők számára. A világbajnokságon valamennyi súlycsoportban lesz indulónk, így huszonegy versenyzőért szoríthatunk, köztük az athéni olimpiai bajnok Majoros Istvánért is.

Kötöttfogásban Majoros (55 kg) mellett a négy vb-ezüsttel rendelkező Deák Bárdos Mihály (120), valamint a sydneyi olimpián második helyezett Bárdosi Sándor (84) alkotja a csapat gerincét, de Füredy Levente (66) is állt már világversenyen dobogón, két éve Párizsban a harmadik helyen végzett. Érdekesség, hogy Bárdosi a korábbi vb-2. Berzicza Tamással volt harcban a vb-részvételért, de a nemzetközi versenyeken felmutatott eredmények alapján egyértelműen megelőzte riválisát. A tavaszi, Várnában rendezett Eb-n is Bárdosi volt a legjobb magyar kötöttfogású, igaz, ezzel együtt csak az ötödik helyen zárt. (Majoros az Eb-t kihagyta.)

Szabadfogású csapatunkban két Európa-bajnok is van, mi több, Ritter Árpád (74) 2002-ben és 2003-ban egyaránt a kontinens legjobbjának bizonyult, Bánkuti Zsolt (55) pedig 2001-ben Budapesten, a Körcsarnokban nyert Eb-t. Rajtuk kívül még Aubéli Ottó (120) állt Eb-dobogón, éppen idén, Várnában harmadik lett. A vb-csapatba kerülésért a 96 kg-ban volt a legnagyobb harc, s Kiss Gergő végül a pótválogatón legyőzte a korábbi vb-4. Farkas Zoltánt. Női csapatunkból még senki sem szerezett érmet felnőtt világversenyen, ehhez eddig a legközelebb Sastin Mariann (59) állt, aki a 2003-as vb-n a 4. helyen végzett.

A magyar válogatott összeállítása a világbajnokságra:

Férfiak, kötöttfogás:
55 kg: Majoros István
60 kg: Kliment László
66 kg: Füredy Levente
74 kg: Horváth András
84 kg: Bárdosi Sándor
96 kg: Virág Lajos
120 kg: Deák Bárdos Mihály

szabadfogás:
55 kg: Bánkuti Zsolt
60 kg: Wöller Gergő
66 kg: Hatos Gábor
74 kg: Ritter Árpád
84 kg: Kiss Tamás
96 kg: Kiss Gergő
120 kg: Aubéli Ottó

Nők:
48 kg: Vadász-Ember Andrea
51 kg: Szabó Emese
55 kg: Godó Kitti
59 kg: Sastin Mariann
63 kg: Szerencse Mónika
67 kg: Soós Rita
72 kg: Lenkó Petra