Vágólapra másolva!
A sakkozás történetében másodszor döntik el körmérkőzéses formában a világbajnoki cím sorsát. Az argentínai San Luis-ban nyolc meghívott résztvevő kétfordulós viadalon mérkőzik meg szeptember 27. és október 16. között. A magyar színeket Lékó Péter és Polgár Judit képviseli. Az indiai Viswanathan Anand, a bolgár Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Morozevics, az angol Michael Adams és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lesznek nagymestereink riválisai. A résztvevőket bemutató sorozatban a végső győzelemre is esélyes Topalov pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel. 

A bolgárok világklasszisa, Veszelin Topalov 1975. március 15-én született. Névjegyét 1994-ben a moszkvai sakkolimpián tette le, amikor Kaszparovot érdekes tisztáldozattal legyőzte. Szép sikereket ért el 1996-ban, Amszterdamban, Madridban és Novgorodban nyert tornát, átlépte a 2700 Élő-pontos álomhatárt. Egy évvel később Dos Hermanasban, majd Leonban diadalmaskodik. Topalov valamennyi kieséses rendszerű világbajnokságon játszott. A groningeni vb-n kiemeltként nem élte túl a második fordulót, a holland Piket ellen vesztett. Las Vegasban a 16 között Kramnyiktól rapid rájátszásban kapott ki. 2000-ben a negyeddöntőben Michael Adams győzte őt le. 2001-ben holtversenyben Kramnyikkal első a dortmundi tornán. A moszkvai vb-n a 16 között vérzett el ismét, eszelős csatában maradt alul Shirovval szemben.

Topalov 2002-ben Lékó Péterrel vívta Dortmundban a klasszikus világbajnok-jelölti elődöntőt, 1,5-2,5-ös vereséget szenvedett, miután kettős vesztéssel kezdte a párharcot. Tavaly a FIDE vb-n Tripoliban első kiemelthez méltóan az elődöntőig látványosan menetelt, tíz partijában csak egyetlen döntetlent engedélyezett ellenfeleinek. Kaszimdzsanov ellen azonban négy remivel kezdte a meccset, és a rapid rájátszást óriási meglepetésre elbukta.

Idén a Salamancában élő bolgár nagymester még nagyobb sebességre kapcsolt. Harmadik volt Wijk aan Zeeben, Kaszparovot az utolsó fordulóban legyőzve holtversenyben lett első a visszavonulását a záróünnepségen bejelentő orosz világranglista-vezetővel. Szófiában a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny második félidejében szárnyalva tornagyőztes. "Nem félek a vereségtől, ez különböztet meg engem a többiektől" - nyilatkozta szófiai sikere után. Dortmundban rossz rajt után végül holtversenyben másodiként végzett.

"Első alkalom, hogy a világ legjobb nyolc sakkozója egymás között döntheti el, hogy ki a legjobb, bárki nyerhet" - nyilatkozta Topalov. Agresszív sakkstílusának megfelelően egy pillanatra sem titkolta, hogy eddigi legfontosabb versenyére készül, és célja a világbajnoki cím megszerzése. Igazságosnak tartja a lebonyolítást, a kétfordulós tornát. Kevesebb szerepe van a szerencsének, a győztes igazi világbajnok lesz. Nem akarta felfedni felkészülésének titkait, hosszú ideig és keményen készült a megméretésre, a viadalon pedig a maximumot szeretné nyújtani. Azt jósolja, hogy a sakkrajongóknak nagy élmény lesz a legjobbak küzdelme. Egy év alatt 51 Élő-pontot szerzett, jelenleg a harmadik 2788-cal.