Vágólapra másolva!
A jövő heti budapesti birkózó-világbajnokságon szőnyegre lépő női válogatottunk tagjai között ketten is vannak, akik cselgáncsban korábban magyar bajnoki címet szereztek: a 67 kg-ban induló Soós Rita, valamint az 59 kg-os Sastin Mariann, aki a két évvel ezelőtti vb-negyedik helyével a legeredményesebb magyar birkózónő. Sastin bízik benne, hogy a Papp László Sportarénában dobogóra állhat.

- Hogyan került kapcsolatba a birkózással?
- Ez egy elég régi történet. Tizenhárom évvel ezelőtt dzsúdóval kezdtem, öt éve tértem át a birkózásra - nyilatkozta a JAKO Sporthíradóban a 22 éves Sastin Mariann. - Egy ideig párhuzamosan űztem mindkét sportot, viszont 2002-ben végleg abba kellett hagynom a cselgáncsot. A váltás sajnos szükségszerű volt.

- Miért?
- A cselgáncsozók szövetség kapitánya eleve nem igazán kedvelt, amivel semmi baj nem is lett volna addig, míg ez nem nyilvánult meg abban, hogy sikeres hazai eredményeim ellenére sem indulhattam nemzetközi versenyeken. Közben 1999-ben megalakult a nőibirkózó-válogatott, s Gulyás István, aki a férfi szabadfogású válogatott szakvezetője, megkereste az edzőmet, hogy ha lenne kedvem a birkózáshoz, akkor kipróbálhatnám. Így kerültem a birkózók közé. Az 1999-es junior Eb-n rögtön hatodik lettem, ennek ellenére elég sok időnek kellett eltenni ahhoz, hogy hozzászokjak a váltáshoz.

- A 2003-as New York-i vb-re hogyan emlékszik vissza?
- Kellemes emlékekkel tértem haza Amerikából. Az persze kicsit zavaró volt, hogy rettenetesen vigyáztak ránk, mert éppen a két évvel korábbi terrortámadás időpontjában zajlott a verseny. Az amerikaiak féltek egy esetleges újabb támadástól. A verseny hangulata viszont szenzációs volt, kicsit fájt is a szívem, hogy lecsúsztam a dobogóról.

- Az idei éve hogyan alakult?
- Gyakorlatilag január óta edzőtáborokba vagyunk, alig kaptunk pár hét pihenőt. Az év elején a várnai Eb-re készültünk, májusban Olaszországban edzőtáboroztunk, jelenleg pedig Tatán vagyunk egészen a vb kezdetéig. Kisebb súrlódásoktól eltekintve itt is remek a hangulat, s már nagyon várjuk a budapesti világbajnokság kezdetét.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett?
- Biztos, hogy fantasztikus érzés lesz a hazai közönség előtt szerepelni. Mindenképpen szeretnék érmet szerezni, de ahhoz, hogy ez összejöjjön, szerencsés sorsolást kellene kifognom.