Vágólapra másolva!
Négy érem, közte egy arany megszerzése a cél válogatottunk számára a Papp László Arénában hétfőn kezdődő birkózó világbajnokságon. Komáromi Tibor, a kötöttfogású csapat szövetségi kapitánya kettő, Gulyás István, a szabadfogásúak szakvezetője egy dobogós helyezésben bízik, s Vatai László, a női szakág irányítója is reménykedik egy medál itthon tartásában.

A hagyományokat tekintve kétségkívül a kötöttfogásúaktól várható a legjobb szereplés, hiszen ez a szakág 1910 óra 28 aranyérmet szerzett a világbajnokságokon. Igaz, a legutóbbit meglehetősen régen, 1991-ben Farkas Péter várnai elsősége révén. Azóta hét vb-döntőt veszítettünk el, de más megközelítésben azt is mondhatjuk, hogy a most is csapatunk oszlopos tagjának számító Deák Bárdos Mihálynak (120 kg) négy vb-ezüstje van. Két éve a párizsi vb-n is a dobogó második fokára állhatott, Füredy Levente (66 kg) pedig bronzérmes volt. Ám most mégsem ők vannak a középpontban, hanem értelemszerűen a tavalyi athéni olimpián aranyérmes Majoros István (55 kg), aki a vb hivatalos plakátján is szerepel. A csapat tagja a sydneyi olimpián ezüstérmes Bárdosi Sándor (84 kg) is.

Komáromi Tibor szövetségi kapitány - aki versenyzőként az említett 28 vb-aranyunkból egymaga hármat gyűjtött be - két éremre mindenképpen számít, s ezek megszerzésére Majoros, Deák Bárdos és Bárdosi mellett még Virág Lajost is képesnek tartja, de Füredyt ugyancsak pontszerző helyre várja. S a szakvezető nem tagadja, hogy igazán akkor lenne elégedett, ha tizennégy év szünet után újra lenne világbajnokunk.

Szabadfogásban eleddig mindössze egy vb-aranyat sikerült szereznünk, még 1979-ben, San Diegóban az a Kovács István győzött, aki a jövő héten bíróként működik közre a Papp László Arénában. A Gulyás István szövetségi kapitány vezette szakág az elmúlt években az Európa-bajnokságokon kiválóan helytállt, hiszen három aranyérmet szerzett (Ritter Árpád kettőt, Bánkuti Zsolt egyet), de világbajnokságon utoljára 1989-ban nyertünk érmet, Tóth Gábor bronzot. Gulyás bízik benne, hogy végre megszakad a rossz sorozat, s legalább egy érmet megkaparintunk. A szakvezető erre Ritternek (74 kg) adja a legtöbb esélyt, de az idei Eb-n bronzérmes Aubéli Ottót (120 kg), valamint Wöller Gergőt (60 kg) és Hatos Gábort (66 kg) is képesnek tartja az első hatba kerülésre.

A még mindig nagyon fiatal női szakágban versenyzőink közül Sastin Marianna (59 kg) volt a legközelebb ahhoz, hogy világversenyen dobogón végezzen, két éve a New York-i vb-n a negyedik helyen zárt. Vatai László szövetségi kapitány főként tőle várja, hogy a mindössze 21 éves átlagéletkorú csapatunk végre megszerezze a "történelmi" érmet.

Fábik Tibor