Vágólapra másolva!
"Azt hiszem, nem meglepő, hogy maximálisan elégedett vagyok a fiúkkal. Beszéltem több idősebb birkózóval, többek között Hegedűs Csabával és Polyák Imrével, és szinte egyikük sem emlékszik olyan vb-re, amelyen a pontversenyben az oroszok előtt végeztünk volna" - mondta Komáromi Tibor, a vasárnap véget ért budapesti világbajnokságon négy érmet szerzett kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya.

A hétfős csapatból Virág Lajos a 96 kg-osok, Deák Bárdos Mihály pedig a 120 kg-osok között a második, míg a 84 kg-os Bárdosi Sándor és az 55 kg-os Majoros István a harmadik helyen végzett, a vb-újonc Kliment László pedig a 60 kg-ban a ötödik lett.

"A vb előtt úgy gondoltam, ha két érmet és egy-két pontszerző helyet elérünk, akkor nagyon boldog leszek" - folytatta értékelését a szakvezető. "Most az egész csapattal elégedett vagyok, hiszen csupán ketten, Horváth András és Füredy Levente nem végeztek pontot érő pozícióban, de az ő vereségeikben komoly szerepe volt a balszerencsés korongfeldobásnak."

Az elégedettség ellenére a szakvezetőn több mérkőzés alatt, majd közvetlenül azok után látszott, hogy hagyott némi hiányérzetet benne az adott összecsapás:

"Akkor van hiányérzetem, ha egy-egy meccsen nem úgy történnek a dolgok, ahogy történniük kellene. Gondolok itt Bárdosi Sándor esetére, aki a világbajnoki címet is megszerezhette volna, vagy Virág Lajos fináléjára. Neki ciszta van térdében, ám a vb előtt nem operáltattuk meg, a döntőben pedig rásérült. De megemlíthetem Füredy Levente balszerencsés negyeddöntőjét is."

Az év hátralévő részében a válogatott tagjainak többsége - a szabadfogásúakhoz hasonlóan - Németországban, vagy, mint az olimpiai bajnok Majoros, Ausztriában versenyez majd hétvégenként.

"Decemberben megkezdjük a közös alapozást, a felkészülést a tavaszi Európa-bajnokságra, de a jövő évben már a közelgő olimpiát is szem előtt kell tartani."

A férfi kötöttfogás 2005-ös világbajnokai és a magyarok
55 kg: Hamid Sourianreyhanpour (Irán), ...3. Majoros István
60 kg: Armen Nazarjan (Bulgária), ...5. Kliment László
66 kg: Nikolaj Gregov (Bulgária), ...10. Füredy Levente
74 kg: Varteresz Szamurgacsev (Oroszország), ...17. Horváth András
84 kg: Alim Szelimav (Fehéroroszország), ...3. Bárdosi Sándor
96 kg: Hamza Yerlikaya (Törökország), 2. Virág Lajos
120 kg: Mijail Lopez (Kuba), 2. Deák Bárdos Mihály

A szakág csapatversenyét a magyar válogatott nyerte az orosz és a török együttes előtt.