Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint a férfi egyes döntőse, az argentin Mariano Puerta volt az, akinek pozitív eredményt hozott a doppingtesztje az idei francia nyílt teniszbajnokságon. A sportoló cáfol.

A L'Equipe pénteken arról írt, hogy egy olyan játékos akadt fenn az ellenőrzésen, aki a második héten is versenyzett. Az újság szerdai számában már név szerint említi a 27 éves dél-amerikai teniszezőt, aki nagy meglepetésre jutott el a fináléig, ott azonban kikapott a spanyol Rafael Nadaltól.

A jelenleg a tokiói tornán szereplő Puerta 2003 februárjában egyszer már lebukott, akkor klenbuterol használata miatt kilenc hónapos eltiltást kapott, s csak tavaly júliusban tért vissza a pályára. Akkor 440. volt a hagyományos világranglistán, jelenleg a tizedik. Visszaesőként akár életre szóló eltiltást is kaphat.

Az újság úgy tudja, a teniszező vizeletében ezúttal etilefrin nyomait mutatta ki a vizsgálat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szereplő készítmény eredetileg magas vérnyomás ellen használatos, de a játékos - a környezetéből származó információk szerint - megfázás ellen vette be. A Chatenay-Malabry hivatalos doppinglabor által pozitívnak talált minta június 5-ről, azaz az elvesztett döntő napjáról származik, és az eredményt a B-próba is megerősítette.

"Nagyon mérges vagyok. Felvettem a kapcsolatot jogászaimmal, mivel semmi alapja sincs a történetnek, az újság bizonyítékok nélkül közli, hogy doppingoltam. Azt is furcsállom, hogy a nemzetközi szövetségtől vagy a férfitornákat szervező ATP-től sem kaptam telefonhívást. Az első doppingvétségem után nagyon óvatossá váltam, és nem élek tiltott szerrel" - nyilatkozta Puerta.

Ha igaz a hír, akkor Puerta az ötödik argentin teniszező, akit doppingoláson értek: Juan Ignacio Chela 2000-ben kapott három hónapos eltiltást, Guillermo Coriát 2001-ben hét hónapra meszelték el, Martin Rodriguez megúszta annyival, hogy elvették pénzdíjait és ATP-pontjait. A legrosszabbul Guillermo Canas járt, aki kétesztendős kihagyásra kényszerül - a penzumot ráadásul csupán idén februárban kezdte meg.

(MTI) / [origo]