Vágólapra másolva!
Knapek Edina az elődöntőben, kiélezett csatában kikapott a címvédő és olimpiai bajnok olasz Valentina Vezzalitól, így bronzérmes lett a női tőrözők versenyében a lipcsei vívó-világbajnokságon.

Nem indult jól a nap a magyar tőrözők számára, Mohamed Aida és Varga Katalin már a 64 között kiesett. "1994 óta nem volt ilyen rossz eredményem, 1996-tól mindig a legjobb nyolc közé jutottam világbajnokságon vagy olimpián" - kezdte értékelését letörten Mohamed.

"Hosszú felkészülés ellenére mentálisan nem kerültem jó állapotba. Nem fizikális problémáim akadtak, fejben nem voltam rendben. Mentem-mentem előre, de úgy éreztem, mintha nem is én mozognék a páston. Hiába szereztem egy-két tusos előnyöket, ezek nem nyugtattak meg, mert úgy éreztem, hogy nehezen tudom megszúrni az ellenfelemet. Éppen ezért nem akartam elindulni, kapkodni a végén, próbáltam türelmesen kivívni a hátra lévő időt. A figyelmem végig ingadozott, és az utolsó pillanatokban sem voltam képes megfelelően összpontosítani. Simán meg kellett volna nyernem ezt az asszót, de úgy érzem, nem voltam elég motivált. Nehéz feldolgozni a helyzetet, mert egyáltalán nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy ilyen hamar kiesek. Remélem, a csapatversenyben sikerül közösen javítanunk."

A második forduló után aztán Knapek magára maradt, Varga Gabriella ugyanis 15-10-re kikapott az osztrák Koppenwallnertől. Knapek töretlenül menetelt a folytatásban is, előbb a 2002-es világbajnok Bojkót búcsúztatta a negyeddöntőbe kerülésért, úgy, hogy egy másodperccel a vége előtt egyenlített, hogy aztán a hirtelen halálban bevigye a győztes találatot, majd a 8 között az olasz Di Franciscánál bizonyult jobbnak.

Az elődöntőben az egyéniben kétszeres olimpiai, háromszoros világbajnok Vezzali várt rá, aki remek formában tért vissza szülés után, könnyedén nyerve asszóit jutott el a legjobb négy közé. A fináléba kerülésért viszont nagyon meg kellett küzdenie Knapekkel, aki 1-0-s hátrányt követően 4-2-re elhúzott.

A folytatásban aztán fordított az ellenfél, s attól kezdve a magyar vívó ment az eredmény után. Vezzali szokásához híven rendkívül taktikusan vívott, Knapeknek azonban így is volt esélye az egyenlítésre, az utolsó másodpercekben 7-8-nál folyamatosan támadott, szúrásai azonban érvénytelen felületen landoltak, az utolsó pillanatban pedig az olasz ért el szerencsésen találatot. Vezzali aztán a döntőben is győzött és negyedszer lett világbajnok.

"Jól indult az elődöntő, vezettem, aztán kaptam két olyan találatot, amilyenre álmomban sem gondoltam. Egyszerűen fel sem tételeztem, hogy olyan szituációban el tud találni. Ezt követően támadnom kellett, a vége pedig már lutri volt. Szomorú vagyok, mint mindenki, én is győzni szerettem volna, bronzérmem már volt, fényesebbet akartam szerezni" - mondta Knapek, aki ezt megelőzően 2002-ben, Lisszabonban állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Az ezúttal legjobban szereplő magyar tőröző egész nap kiválóan vívott, előfordult, hogy szinte reménytelen helyzetből állt fel, s volt olyan is, amikor taktikusan őrizte megszerzett előnyét. Jól szerepelt a párbajtőröző Kovács Iván is, aki közel állt ahhoz, hogy a 30-as évei közepén, 12 év elteltével érmet szerezzen egyéniben vb-n. Ebben a később bronzérmes norvég Claus Moerch akadályozta meg őt. Kovács hetedikként zárt.

Ebben a fegyvernemben Imre Géza és Boczkó Gábor meglepetésre már a 64-es tábla első fordulójában búcsúzott úgy, hogy egyetlen tussal, ráadásban maradt alul riválisával szemben. Fekete Attila a szombati selejtezőben "elvérzett", ő vasárnap már nem is léphetett pástra. Imre 35., Boczkó 37., Fekete 112. lett. A győzelmet az orosz Kolobkov szerezte meg.

Férfi kardban Fodor Kende és Lengyel Balázs jól szerepelt a selejtezőben, könnyedén került be az elitmezőnybe, amelynek kiemeltként tagja Nemcsik Zsolt és Decsi Tamás. Sikerrel vették a kvalifikáció jelentette akadályt a magyar női párbajtőrözők is: Szász Emese, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien és Révész Júlianna is felkerült a 64-es táblára. Utóbbi háromnak a csoportkör után még egy kieséses asszót kellett vívnia. Hétfőn a férfi kardozók és a női párbajtőrözők éremcsatái zajlanak majd, illetve a férfi tőrözők és a női kardozók selejteznek.