Vágólapra másolva!
Szombaton az UTE Megyeri úti csarnokában rendezik meg a cselgáncs magyar bajnokságot, de a válogatott versenyzők inkább már az egy héttel később sorra kerülő debreceni csapat Eb-re hangolnak. Az újdonsült világ- és Európa-bajnok Braun Ákos azonban az ob-n is tatamira lép.

"Az edzőm, Hangyási László rám bízta, hogy indulok-e az ob-n, és bevallom, eredetileg úgy terveztem, hogy kihagyom. Ám erre az esetre a mester egy plusz edzést helyezett kilátásba. S mivel nálunk, Pakson az edzések sokkal fárasztóbbak, mint egy verseny, úgy döntöttem, hogy inkább mégis részt veszek a bajnokságon... A viccet félre téve, tavaly sem indultam az ob-n, mert akkor edzőtáborban voltunk, és szerintem én már elég öreg vagyok, így aztán ki tudja, hány magyar bajnokság fér még bele a pályafutásomba. Szóval, inkább ebbe belegondolva döntöttem az indulás mellett. Szerencsére nem lesz rajtam teher, mivel az elmondottakból következően nem én vagyok a címvédő..." - jegyezte meg az [origo] érdeklődésére Braun Ákos, aki 27 évesen azért még messze van a veterán korosztálytól.

A csapat Európa-bajnokságon alapvetően a tavaszi rotterdami egyéni Eb-n kialakult nemzetek közötti pontverseny határozta meg a mezőnyt. Debrecenben a férfiaknál az orosz, a francia, az izraeli és a magyar, a nőknél az orosz, a francia, a brit és a magyar csapat száll harcba az Eb-címért. A nőknél a hollandok visszalépése miatt csak a rendező jogán szerepelhetünk, a férfi vonalon viszont alanyi jogon indulunk, hiszen a Rotterdamban Braun Ákos (73 kg) arany-, Ungvári Miklós (66 kg) ezüstérmének, valamint Bor Barna (+100 kg) ötödik helyének köszönhetően az élbolyban zártunk. S a kairói vb-n még nagyobb sikert értünk el, hiszen Braun itt is aranyérmes lett, Ungvári a dobogó harmadik fokára állhatott, Hadfi Dániel (100 kg) pedig a hetedik helyen zárt. Mellettük Debrecenben tatamira lép az olimpiai és világbajnok Kovács Antal (100 kg) is, akinek Braunnal és Ungvárival ellentétben még nincs Eb-aranyérme. Ám most jó esélye van arra, hogy begyűjtse a hiányzó medált.

A Magyar Judo Szövetségbe már befutott az ellenfele összeállítása, s ez alapján megállapítható, hogy a férfiaknál papíron a magyar csapat lesz a legerősebb, bár a franciák tartalékosan sem nevezhetők gyengének. Szőnyegre lép náluk az idei Eb-n aranyérmes Humbert (100 kg), a vb-3. Robin (+100 kg) és a vb-5. Rodriguez (81 kg) is. Az izraeli csapat tagja az Eb-2. Razvazov (73 kg), aki Rotterdamban Braun Ákostól kapott ki a döntőben, így akár összejöhet a visszavágó is. Az izraeli együttes nevezte az Eb-3. Kordont (+100 kg) és a vb-7. Jekutielt (60 kg), a vb-ezüstérmes Zeevit (100 kg) viszont nem. Az orosz csapatban a világ- és Európa-bajnok Mihalin (+100 kg) mellett 20-22 éves fiatalok kaptak helyet. A nőknél az oroszok három első számú versenyzőjüket hozzák, közülük a vb-5. Bogdanova (52 kg) a legismertebb, a franciák és a britek viszont csak a második, vagy inkább harmadik csapatukkal jönnek.