Vágólapra másolva!
A válogatott kerettagok közül többen is kihagyták cselgáncsozók szombati országos bajnokságát, ám az újdonsült világ- és Európa-bajnok tatamira lépett az UTE Megyeri úti csarnokában, s ahogy "illett", meg is nyerte a 73 kg-os súlycsoport küzdelmeit.

Szombaton meglehetősen szűknek bizonyult az UTE cselgáncsozóinak csarnoka, de amint Illyés Miklós, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke megjegyezte, az ob-t eredetileg nem is itt szándékozták megrendezni, hanem a miskolci városi sportcsarnokban. Ám időpont egyeztetési problémák miatt végül mégis a lila-fehérek lettek a házigazdák. Az olimpiai és világbajnok Kovács Antal kisebb sérülés, az Európa-bajnok Ungvári Miklós pedig légiós kötelezettségei miatt maradt távol, utóbbi a német Abensberg színeiben a BEK-döntőben volt érdekelt. De a válogatott kerettagok közül mások is kihagyták az ob-t, tekintettel a jövő szombaton Debrecenben sorra kerülő csapat Eb-re.

Az idén a rotterdami Eb-n, majd a kairó vb-n is aranyérmet szerzett Braun Ákos azonban elindult az ob-n, s négy ippon győzelmet aratva be is gyűjtötte a bajnoki aranyérmet. "Nekem sem volt kötelezővé téve a részvétel, hiszen az Eb-re készülünk, de tavaly sem indultam, és ezek után idén nem akartam kihagyni. Már csak azért sem, mert a felnőtt mezőnyben itthon korábban még csak egy bajnoki aranyat szereztem. Nagyon örülök, hogy most meglett a második, ami pedig a meccseimet illeti, főleg azt a tekinthetem pozitívumnak, hogy az ippon győzelmeimet mind különböző technikákkal értem el" - nyilatkozta a paksi Atomerőmű SE dzsúdósa.

- Érezte, hogy az ellenfelei jobban tisztelik, hiszen mégiscsak a világbajnok áll velük szemben?
- Nem éreztem, de erre nem is számítottam. A keretedzéseken rengeteget küzdünk egymással, ismernek, és tudhatják, hogy tavaly óta hirtelen nem lettem tízszer jobb. Viszont külföldön, az osztrák csapatbajnokságon valóban tapasztaltam, hogy nagyobb lett a tekintélyem.

- Mi lesz a jövő szombaton a csapat Európa-bajnokságon?
- Megnyerjük!

A férfiaknál igazából egy meglepetés született, hogy a 90 kg-os súlycsoport döntőjében a korábbi stabil válogatott, de 2000 óta már csak amatőr szinten dzsúdózó Szabó Csaba ippont érő fojtással győzte le a válogatott jelenlegi első számú versenyzőjét, Rajcsányi Gergőt. "Miután 2000-ben megsérültem, és nem jutottam ki a sydneyi olimpiára, gyakorlatilag visszavonultam, s most is a munka mellett készültem fel a bajnokságra. Édesapám építőipari vállalkozásban napi tizenkét órát dolgozom, de emellett azért napi egy edzésre lejártam a Szegedi Judo SE-be Bürgés Mihályhoz. Majdnem kilenc kilót fogyasztottam, de megérte, mert így nálam is három a magyar igazság: 1998 és 1999 után most nyertem a harmadik bajnoki aranyérmemet" - jegyezte meg Szabó Csaba.

A nőknél a junior világbajnok Szabó Brigitta szolgáltatta a kuriózumot azáltal, hogy nem a saját súlycsoportjában, a 63 kg-ban, hanem a 70 kg-ban indult, ám itt is biztosan győzött. "Most se lehetek több hatvanöt kilónál, és az első meccsemen rögtön éreztem is, hogy itt nehezebb eldobni az ellenfeleket. De szerencsére a földharcban nem voltak különösebb gondjaim" - fogalmazott a tatai Hermann DSE versenyzője, aki azonban a csapat Eb-n újra a 63 kg-ban indul.

A nőknél a legizgalmasabb döntőt az 57 kg fináléja hozta, ahol a junior Európa-bajnok, 19 éves Baczkó Bernadett, a még nála is három évvel fiatalabb, ifi Eb-bronzérmes Hegedűs Dórát győzte le jukóval. Ám ez volt az az eset, amikor a győztes volt a dühösebb: "Szörnyen bosszant, hogy nem jöttek be a dobásaim, nagyon megszenvedtem Dórival. Két hete a zágrábi junior Eb-n szinte minden sikerült, most viszont nem nagyon ment a dzsúdó. Úgy látszik, leszálló ágba kerültem, de remélem, hogy a héten megindulok felfelé, mert a csapat Eb-n szeretnék érmet szerezni" - szögezte le a KSI versenyzője.

Eredmények
Férfiak:
60 kg: 1. Burján László (UTE), 2. Hammer Erik (KJC), 3. Szabó Tibor (BHSE) és Ungvári Attila (CVSE)
66 kg: 1. Neu Gábor (BHSE), 2. Tóth Attila (KSI), 3. Taraba Sándor (UTE) és Szepesi Dávid (Gemenc)
73 kg: 1. Braun Ákos (ASE), 2. Madarász Attila (DRSE), 3. Joó István (KSI) és Schatz Balázs (HDSE)
81 kg: 1. Kállai Zoltán (KJC), 2. Essősi Ákos (THAC), 3. Veisz Krisztián (TFSE) és Zombori Lajos (CVSE)
90 kg: 1. Szabó Csaba (SZJSE), 2. Rajcsányi Gergő (ASE), 3. Dravecz Zsolt (KSI) és Madarász Tamás (DRSE-DSI)
100 kg: 1. Kosztolánczy György (MVSC) 2. Móritz Péter (PVSK) 3. Szőke Andor (UTE) és Deák Attila (Leányvár)
+ 100 kg: 1. Szász István (KSI), 2. Majnek László (KSI), 3. Novota Zsolt (ESMTK) és Vén Zoltán (Savaria)

Nők:
48 kg: 1. Perge Ilona (KJC), 2. Erdélyi Lilla (Vadokai), 3. Erdélyi Anita (Vadokai) és Rácz Edina (MDFC)
52 kg: 1. Karakas Hedvig (Vadokai), 2. Majer Klaudia (KJC), 3. Sziklai Georgina (Tatabánya) és Csigi Laura (Tutti)
57 kg: 1. Baczkó Bernadett (KSI), 2. Hegedűs Dóra (Vadokai), 3. Szögedi Szandra (BHSE) és Ónody Beáta (HDSE)
63 kg: 1. Bősz Anett (BHSE), 2. Szigetvölgyi Brigitta (UTE), 3. Fehér Zsófia (KSI) és Győrfi Anita (UTE)
70 kg: 1. Szabó Brigitta (HDSE), 2. Szabó Kinga (TFSE), 3. Dávid Zsuzsanna (Vadokai) és Keliger Zsuzsanna (HDSE)
78 kg: 1. Tamási Ibolya (UTE), 2. Liptai Edit (BJC), 3. Csikós Anikó (Baja) és Köpöczi Anna (Baja)
+ 78 kg: 1. Horváth Bernadett (JSZK), 2. Lombosi Melinda (Pápa), 3. Fekete Mónika (Szentes) és Szabó Eszter (Farkasvár)

Fábik Tibor