Vágólapra másolva!

Doppingolt a vb-bronzérmes kínai futónő

A Kínai Nemzeti Játékok szervezői hivatalosan is megerősítették az Újkína hírügynökség értesüléseit, mely szerint pozitív lett az ország legjobb hosszútávfutónőjének számító Szun Jing-csie hétfői doppingtesztjének eredménye, ezért megfosztották 10 000 m-en szerzett ezüstérmétől.

"Szunnak a hétfői 10 000 m-es finálé után adott mintájában androszteron nyomaira bukkantunk" - nyilatkozta a hírügynökségnek Kuo Csien-csün, a játékok szervezőbizottságának megbízott főtitkára.

Kuo továbbá elmondta, hogy a tavalyi félmaratoni világbajnokság arany-, míg a 2003-as párizsi atlétikai vb 10 000 m-es számának bronzérmes versenyzője - aki a maratoni táv Ázsia-csúcstartója - egy nappal korábban, az ezúttal szintén a játékokhoz tartozó Pekingi Maratonon aratott győzelmét követően elmulasztott megjelenni a doppingellenőrzésen.

A 26 éves versenyző és edzője egyaránt döbbenten reagált a történtekre. "Sokkolt a hír. Egyszerűen nem értem, mi történhetett, már csak abban bízom, hogy a B próba nem erősíti meg ezt az eredményt" - mondta az atléta a pekingt televíziónak.

Vang Tö-hszian edző egyértelműen idegenkezűséget sejt az ügy mögött. Úgy véli, valaki belopózhatott Szun szállodai szobájába, és belekeverte a doppingszert tanítványa italába.

"Azt gondolom, valaki rosszindulatának vagyunk az áldozatai. Mindenképpen ki kell vizsgálni az esetet" - nyilatkozta felháborodottan a szakember.

A kínai szövetség részéről mindenesetre nem késlekedtek kijelenteni: ha a B próba is pozitív eredményt hoz, eltiltják Szunt.