Vágólapra másolva!

Késik Dwain Chambers visszatérése

November 8-án lejár a THG-doppingbotrányban 2003 végén elsők között eltiltott Dwain Chambers kétéves eltiltása, de az angolok Európa-bajnok sprintere egyelőre nem kapja vissza a versenyzései engedélyét.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai értelmében Chambersnek át kell esnie négy negatív eredményt hozó doppingvizsgálaton, hogy újra versenyezhessen, s az első három ellenőrzés esetében ezek között legalább négy hónapos időintervallumnak kell eltelnie.

A 100 méteres síkfutás 2002-es Európa-bajnoka csupán idén márciusban jelezte hivatalosan, hogy kétéves eltiltása lejárta után visszatérne az atlétikai pályákra, így az első vizsgálatot csak ekkor ejtették meg. Másodszorra augusztusban ellenőrizték, a harmadik tesztre decemberben kerülhet sor, majd jöhet a negyedik, amelyre azonban már nem kell négy hónapot várnia.

A 27 éves Chambers leghamarabb így 2006 februárjában indulhat újra versenyen. Azt azonban még nem döntötte el, hogy valóban az atlétikai pályára tér-e vissza, vagy az amerikai futballban próbál szerencsét. A nyarat Kaliforniában a Chabot Junior College csapatánál töltötte, s továbbra sem tett le arról a gyermekkori álmáról, hogy megméresse magát az NFL-ben. Amint menedzsere, Mark Brodie elmondta, Chambers már most kiváló erőállapotban és remek hangulatban van, s mindkét sportban megállná a helyét.

Chamberst 2003 augusztus elsején a németországi Saarbrückenben ellenőrizték versenyen kívül, s a vizsgálat a tetrahidrogesztrinon nevű doppingszert mutatta ki a szervezetében. Mindez azonban a THG-botránnyal együtt csak októberben vált ismertté, így a sprinter indulhatott az augusztusi párizsi vb-n, amelyen a brit 4x100-as váltóval - Marlon Devonish, Christian Malcolm és Darren Campbell társaságában - a második helyen végzett az amerikai kvartett mögött.

Az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) 2004 áprilisában elvette a britektől az ezüstérmet, és törölte Chambers további két eredményét is, a vb-n a 100 m döntőjében a negyedik helyét, valamint az egy hónappal későbbi monacói Grand Prix-fináléban elért negyedik helyét is.

Chambers 100 méteren az 1998-as budapesti Eb-n 2., az 1999-es sevillai vb-n 3., a 2000-es sydneyi olimpián 4., a 2001-es edmontoni vb-n 5. volt, majd 2002-ben a müncheni Eb-n aranyérmes lett. Legjobb időeredménye 100-on 9,87 mp, amit 2002-ben futott, s ezzel - holtversenyben az ugyancsak brit Linford Christie-vel - Európa-csúcstartó.

Fábik Tibor