Vágólapra másolva!
Harminchét ország nevezte úszóit az idei, sorrendben kilencedik rövidpályás Európa-bajnokságra, amelyet Triesztben rendeznek meg december 8. és 11. között. A magyar szövetség népes csapat indítását tervezi a 25 méteres medencében zajló kontinentális csúcseseményen.

Az Európai Úszóliga (LEN) legfrissebb sajtólevele szerint a 37 jelentkező közül Nagy-Britannia küldi a legnagyobb delegációt az olasz városba: a 67 fős szigetországi küldöttségben 47 úszó kap helyet.

A kontingensek általános növekedésébe belejátszik az a "növekményserkentő" intézkedés is, amellyel a LEN megengedte, hogy a korábbi maximum kettő helyett immár nemzetenként minden számban négy úszó startolhasson. Más kérdés, hogy az elődöntőbe - illetve a hosszabb távok esetében egyenes ági döntőbe - már csak a két legjobb eredményt produkáló juthat tovább.

A negyedmilliós lakosú Triesztben remek környezet várja az Eb mezőnyét, a versenyeket egy ez év februárjában megnyitott, tehát vadonatúj uszodában bonyolítják le. A Polo Natatorio Bruno Bianchi nevet viselő komplexum egyike annak a három kiemelt olasz vízisport-központnak, amely az úszás mellett a műúszás-toronyugrás számára is ideális feltételeket kínál.

A mintegy 16 millió euróba került, nagyjából kétezer néző befogadására alkalmas létesítményhez egy fedett és egy nyitott - egyformán 50 méteres - medence, s egy korszerű ugrótorony tartozik. Az Eb idejére kettéválasztják a fedett medencét, megosztva azt az úszók, illetve a mű- és toronyugrók között.

A rövidpályás Európa-bajnokságra - a jövő nyári, margitszigeti normálmedencés Eb-re való tekintettel is - nagy létszámú csapat indítását tervezi a magyar szövetség. A válogatott összetételét illetően végleges döntés a november 11-13-i, hódmezővásárhelyi országos bajnokság után várható.