Vágólapra másolva!
Megfoszthatják a Vuelta a Espana kerékpáros körversenyen idén aratott történelmi negyedik győzelmétől a spanyol Roberto Herast, a szervezetében ugyanis az utolsó előtti, szeptember 17-ei szakaszon eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak.

A B próba november végére készül el. Amennyiben beigazolódik a csalás, úgy a klasszist utólag kizárják a versenyből, és az eredetileg második helyen záró orosz Gyenyisz Mencsov ölébe hullik a győzelem.

Heras csapata, a Liberty Seguros közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza: a kerekes minden segítséget megkap ártatlansága igazolásához, ha azonban bebizonyosodik, hogy valóban meg nem engedett eszközhöz folyamodott, szerződést bontanak vele.

A világ egyik legjobb hegyimenőjének tartott Heras 2000-ben és az utóbbi három esztendőben nyerte meg a Vueltát - négy diadalig ezen a versenyen korábban még senki sem jutott el.

A bringás ártatlannak tartja magát, szerinte az ellenőrzést végző laboratórium hibázott. "Az egyetlen dolog, amit el tudok képzelni, hogy a labor elrontott valamit. Nem szeretnék spekulálni, hogy miért lett pozitív az első mintám, de amikor a B próba miatt kinyitják a tárolóedényt, ott szeretnénk lenni. A klubom és a jogászom már dolgozik az ügyön" - mondta a világ egyik legjobb hegyimenőjének tartott Heras, aki 2000-ben, illetve az utóbbi három esztendőben nyerte meg a Vueltát, négy diadalig ezen a versenyen korábban még senki sem jutott el.