Vágólapra másolva!
A helyi idő szerint vasárnap reggeli hivatalos mérlegelés és az azt követő sorsolás után 15 órakor megkezdődtek a 13. férfi ökölvívó-világbajnokság versenyei a kínai Mianjangban. A viadalra óriási mezőny, 70 ország 407 bokszolója gyűlt össze, ennek következtében mindössze három súlycsoportban nem kellett a 32 közé jutásért selejtezőket tartani az első napon. A sorsolás nem igazán kedvezett a magyaroknak, az éremre esélyesek közül szinte mindenki nehéz ágra került, ráadásul a 11-ből öt öklöző selejtezőre kényszerült.

Elsőként az 54 kg-ban szereplő Bedák Zsolt mutatkozott be, aki könnyedén lépett túl a kötelezően legyőzendő ellenfél kategóriájába sorolható brazil Alex Oliveira Santoson. Bedák tulajdonképpen az első két menetben eldöntötte az összecsapást, kétszer két perc után már 12 ponttal vezetett, s végül - a kicsit gyengébbre sikerült harmadik felvonástól eltekintve - magabiztos teljesítménnyel lépett a következő körbe (36-20).

A mindössze 18 esztendős, első éves junior korú Varga Miklós a mongol B. Sodgerel ellen debütált első felnőtt világversenyén, s ugyan nem nyújtott rossz produkciót, ellenfelének kevesebb mint három menet elég volt ahhoz, hogy elérje az idő előtti sikerhez szükséges 20 pontos különbséget (30-10), s ezzel az 57 kg-os kategória legjobb 32 versenyzője közé került.

A vb- és Eb-bronzérmes Káté Gyula a selejtezőben - vitatható körülmények között - vereséget szenvedett a hazai közönség előtt szereplő Csen Dong Csutól. A 64 kg-os súlycsoportban a legjobb 32 közé jutásért rendezett összecsapáson végig úgy tűnt, hogy Káténak ellenfele mellett a pontozókkal is meg kell küzdenie. A magyar öklöző nagy iramban kezdett és lényegesen többet ütött Csennél, mégis már az első menet után egypontos hátrányban volt.

Tulajdonképpen a folytatás is hasonló koreográfia szerint zajlott: Káté ment előre, folyamatosan támadott, ennek ellenére egyre távolodott tőle riválisa. A záró két perc előtt hat ponttal vezetett a szinte csak a védekezésre koncentráló Csen, Káté pedig az utolsó tartalékait is mozgósítva támadott. Hiába volt azonban a több látványos kombináció és találat, 23-16-ra a hajrában már felrepedt orral küzdő hazai bokszoló győzött. "Bármivel próbálkozhattunk, semmi nem hozott eredményt" - mondta közvetlenül a meccs után felzaklatva Balzsay Károly szövetségi kapitány.

A magyar együttes egyik legnagyobb éremesélyese ezzel búcsúzott a vb-től, de Szili István (69 kg) és Nagy András (75) már vasárnap este gondoskodhatott arról, hogy kicsit jobb kedve legyen a magyar tábornak: mindketten sikerrel vették a selejtezőt.

Szilinek az argentin Diego Chaves elleni produkciója alátámasztotta Balzsay Károly szövetségi kapitány vb előtti nyilatkozatát, miszerint a kőszegi öklöző kitűnő formában várja az eseményt. Chavesnek pillanatnyi esélye sem volt a remek ütemben támadó és kitűnően védekező ellenfelével szemben, s ugyan "kihúzta" a négy menetet, de a 40-16-os pontarány hűen tükrözi a meccs képét.

A Szilihez hasonlóan vb-újonc Nagy számára könnyű ellenfélnek ígérkezett az angolai Norberto Dionisio Rocha Castro. A fiatal magyar öklöző ennek ellenére nehezen talált magára, és - meglepetésre - az első menet után mindössze két ponttal vezetett. A folytatásban aztán érvényesült a két versenyző közötti tudásbeli különbség, a harmadik két percben számolni is kellett az angolaira, akit Nagy végül 30-15 vert.

A vb első versenynapját, a selejtezőket így három győzelemmel - Szili és Nagy mellett az 54 kg-os Bedák Zsolt hagyhatta el vasárnap nyertesen a szorítót - és két vereséggel zárta a magyar csapat. Ez összességében jó teljesítmény, de míg a mindössze 18 esztendős Varga Miklós (57) kiesésére számítani lehetett, addig a válogatott egyik legnagyobb éremesélyesének számító Káté Gyula (64) búcsúja kellemetlen meglepetés volt.

Hétfőn újabb két magyar mutatkozik be a vb-n: 48 kg-ban az Európa-bajnoki bronzérmes Bedák Pál a kolumbiai Contadorral csap össze, míg 91 kg-ban Darmos József a kanadai Nardari ellenében lép ringbe. Győzelmük esetén mindketten a nyolcaddöntőbe kerülnek.