Vágólapra másolva!
Óriási meglepetésre az argentin David Nalbandian öt játszmában, 4 óra 33 perc alatt diadalmaskodott a címvédő és tavalyelőtt is győztes svájci Roger Federer ellen a férfi teniszezők 4,45 millió dollár összdíjazású, idényzáró Mesterek Kupájának döntőjében, Sanghajban.

A világelső Federer nagy harcban, rövidítésben nyerte az első és a második szettet, s ekkor még úgy tűnt, nem lesz megállás, sorozatban harmadszor is elnyeri a trófeát. Ám Nalbandian egészen másképp gondolta, remek játékkal előbb szépített, majd kiegyenlített. Az ötödik, mindent eldöntő szettben a dél-amerikai teniszező 4:0-s vezetéshez jutott, ám a bázeli fenomén ellen ez is kevés volt: Federer ledolgozta hátrányát, sőt 6:5-ös vezetésénél már a meccsért adogathatott.

Nalbandian azonban nagy napot fogott ki: visszavette, amit elveszített, és a kupa sorsát végül a rövidítés döntötte el, amelyben az argentin diadalmaskodott. Ezzel Nalbandian - a 2002-es wimbledoni döntője után - pályafutása legnagyobb sikerét érte el.

Federer a mostani kudarcig 35 meccset nyert meg zsinórban, s a csoportmérkőzések során már találkozott Nalbandiannal, akkor három játszmában jobbnak bizonyult nála. Kettejük párharcában Nalbandian vezet 6-4-re. A 24 éves svájci világklasszis sikerével beállította volna John McEnroe 1984-ben elért győzelmi rekordját (82 diadal/3 vereség), így viszont eggyel több vereséget és eggyel kevesebb győzelmet könyvelhetett el ebben az esztendőben.

A 23 esztendős dél-amerikai teniszező Andy Roddick sérülése miatt tartalékként lépett pályára Sanghajban.

Eredmény, döntő:
Nalbandian (argentin, 8.) - Federer (svájci, 1.) 6:7 (4-7), 6:7 (11-13), 6:2, 6:1, 7:6 (7-3)

A párosverseny döntőjében:
Llodra, Santoro (francia) - Paes, Zimonjic (indiai, szerb-montenegrói) 6:7 (6-8), 6:3, 7:6 (7-4)