Vágólapra másolva!
Kovács Ágnes egy hete az olaszországi Travagliatóban a Gran Premio Italia elnevezésű rövidpályás versenysorozat befejező állomásán afféle "jöttem, láttam, győztem" mottóval megnyerte a 100 méteres női mellúszást, s immár javában készül a december 8-11. között esedékes trieszti Eb-re. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónővel szerdán egy könyvbemutatón futottunk össze.

A "Rivális - élsportolók szemtől szemben" című riportkönyv szerzőpárosa Csisztu Zsuzsa és Kaszala Claudia, akik a Klubrádióban heti rendszerességgel immár két éve futó, hasonló című műsoruk szerkesztett változatával rukkoltak ki. A rengeteg interjút és sztorit tartalmazó kötet bemutatóján jelen volt a magyar sportvilág számos kiválósága, Kovács Ági mellett többek között a kajakos Kovács Katalin és Horváth Gábor, a kenus Kolonics György, a vívó Mincza Ildikó, a birkózó Bárdosi Sándor, az evezős Pető Tibor, az atléta Annus Adrián és Fazekas Róbert, s az egykori gyorskorcsolyázó Kaszala versenytársa, a már osztrák színekben olimpiai bajnoki címet szerzett Hunyady Emese is.

Bár a bemutató után az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor rögvest szerette volna a svédasztal felé terelni Kovács Ágit, rövid időre "elraboltuk" a csinos bajnoknőt.

- A minap a sportcsatornán láthattuk, hogy sportágat váltott!
- A golfra gondol? Valóban kipróbáltam, és olyannyira megtetszett, hogy elhatároztam, ha lesz rá lehetőségem, hobbi szinten űzni is fogom. Korábban csak egyszer volt ütő a kezemben, még 1998-ban, szóval abszolút kezdő vagyok.

- Most egészen pontosan milyen rendezvényen vett részt?
- Budapesttől csak néhány kilométerre, Gödön található egy gyönyörű golfpálya, a Pólus Palace, itt rendeztek egy sztárgálát, amely két részből állt: egy golfversenyből és egy szellemi vetélkedőből. És igazán büszke vagyok arra, hogy a győztes csapatban voltam!

- No és inkább a golfpályán villogott, vagy a lexikai tudásával mégiscsak több pontot szerzett a csapatának?
- A kérdések az olimpiákkal voltak kapcsolatosak, és ezekkel megbirkóztam. Ami a golfot illeti, nos, nem kezdtem erősen, de a közepére már belelendültem, a végén pedig úgy hajráztam, mint a sydneyi olimpián, amikor nyertem!

- Egy hete jól tempózott a medencében is, hiszen Olaszországban erős mezőnyben győzött, egy nehezen megjegyezhető nevű városban...
- ...maradjunk annyiban, hogy Milánó mellett.

- Miért éppen szerdán rendezték ezt a versenyt, és nem a hét végén, ahogy szokták?
- Ez nem egynapos verseny volt, hanem körverseny. Szombaton, vasárnap, hétfőn és szerdán is rendeztek fordulót, ám az előző hétvégén nekem a hódmezővásárhelyi országos bajnokságon kellett úsznom, így csak kedden tudtam elutazni. Csütörtökön pedig már itthon is voltam.

- Viszont érdemes volt kimennie.
- Mindenképpen, hiszen a 100 méteres mellúszásban két komoly riválist megelőzve, az olasz Boggiatto és az Európa-bajnok osztrák Jukic előtt nyertem.

- Ám az országos bajnokságon jobb idővel győzött!
- Csak pár századdal. Ám ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen az olaszországi versenyre sem "rákészülve" mentem, hanem edzésből. A lényeg az, hogy szerintem elég jó formában vagyok, és bizakodhatok, hogy az Eb-n még tovább tudok faragni az időeredményemből.

- Rövidpályán milyen múlttal rendelkezik?
- Itt nem sok Eb-n indultam, s csak három ezüstöm és egy bronzom van. A hét Eb-aranyamat mind hosszú pályán szereztem, de persze ez a fontosabb, hiszen ez az olimpiai méret. Amúgy a rövidpályás versenyeken való indulás nálunk korábban egyáltalán nem volt divat, csak az utóbbi időben lett népszerű, viszont ezek az évek nekem kimaradtak, mialatt az Egyesült Államokban tanultam. Bevallom, a decemberi trieszti Eb is csak egy állomás számomra a jövő évi budapesti Európa-bajnokság előtt.

- Meglehet, hogy a budapesti Eb is csak egy nagyobb állomás lesz? Mert a napokban indult, ötletes honlapján azt ígéri, hogy kitart a 2008-as olimpiáig.
- Ha bírom szusszal, akkor indulok Pekingben is!

Fábik Tibor