Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, eljött a generációváltás ideje a norvég alpesi sízőknél, ugyanis a mindössze 21 éves Aksel Lund Svindal vasárnap megnyerte pályafutása első Világkupa-viadalát. 

A skandináv országnak már több mint egy évtizede a sportág két meghatározó egyénisége, Kjetil-Andre Aamodt és Lasse Kjus szállítja az eredményeket, akik mindeddig arra vártak, hogy mögöttük feltűnjenek az utódok. A két egyaránt 34 esztendős világklasszis páratlan karriert futott be: együtt összesen 35 olimpiai és világbajnoki érmet gyűjtöttek.

"Ez egy nagyon jó jel. Szerintem Aksel hosszú éveken át az élmezőny prominens képviselője lehet, hiszen minden számban képes jó eredményre. Három futam után vezet az összetett Világkupában, s szerintem versenyben lehet a végső diadalért" - mondta Svindalról elismerően Aamodt, aki mind az öt szakágban nyert Vk-viadalt, s ezt rajta kívül az aktív versenyzők közül csak az amerikai Bode Miller mondhatja el magáról.

"Emlékszem az első edzőtáborra, amikor velük együtt készülhettem, felfoghatatlan volt számomra. Már az különleges élmény volt, hogy egy asztalnál ültem velük a vacsoránál. A mai napig mindig figyelem őket, miként készülnek, hiszen rengeteget tanulhatok tőlük, s ki kell használnom még ezt az időt, mert sajnos előbb-utóbb vissza fognak vonulni" - nyilatkozta mentorairól az első komolyabb sikerét követően Svindal, aki az idei vb-n kombinációban ezüstérmes lett.

Aamodt 19 olimpiai (3 arany, 2 ezüst, 2 bronz) és világbajnoki érmével (5, 4, 3) a sportág legeredményesebb alakja, 1994-ben pedig megnyerte az összetett Világkupát. Jó barátja, Lasse Kjus hasonlóan sikeres pályafutást tudhat maga mögött: ötkarikás játékokon öt (1, 3, 1), vb-ken pedig 11 (3, 8, 0) medált nyert, s ő kétszer (1996, 1999) diadalmaskodott az összetett pontversenyben.

A mostani szezonban Aamodt sokadvirágzását éli, hiszen a szombati lesiklásban második, a vasárnapi szuperóriás-műlesiklásban pedig ötödik lett, ugyanakkor Kjusnak be kellett érnie a 18., illetve a 17. hellyel.