Vágólapra másolva!
Abban a tekintetben példa nélkülien eredményes évet zár a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ), hogy idén versenyzőink valamennyi világversenyen dobogóra állhattak (a felnőtt vb-n a tízpróbázó Zsivoczky Attila a harmadik helyen végzett); összességében húsz érmet szereztek, s további huszonhárom döntős helyezést értek el. A legeredményesebbeket szerdán az Országház Vadász-termében köszöntötték, ahol az LG ajándékait vehették át.

Az ünnepségen, amelyen jelen volt Lamperth Mónika belügyminiszter is, a MASZ fő támogatójának számító koreai nagyvállalat tizenhárom atlétát ajándékozott meg. A kiemelkedő eredményeket elért versenyzők közül Zsivócky Attila (tízpróba) és Pálhegyi Sándor (kalapácsvetés) LG LCD monitort kapott, Tóth Líviát (3000 m akadály), Bene Barnabást (5000 m síkfutás), Németh Kristófot (kalapácsvetés) és Németh Noémit (kalapácsvetés) hordozható DVD lejátszóval jutalmazták. Listár Nikolett (200m síkfutás), Dezső Ákos (400 m gát), Minczér Albert (3000 m akadály) és Kürthy Lajos (diszkoszvetés) LG mobiltelefonnal lett gazdagabb, Máté Gábor (diszkoszvetés), Tóth László (5000 m síkfutás) és Lévai Dóra (kalapácsvetés) pedig egy-egy MP3 lejátszót vihetett haza.

Ami a konkrét eredményeket illeti, az élre természetesen Zsivoczky Attila teljesítménye kívánkozik, a tavalyi athéni olimpián hatodik helyezett tízpróbázónk az augusztusi felnőtt világbajnokságon, Helsinkiben ritkán tapasztalt nehéz időjárási körülmények között szerzett bronzérmet. Az izmiri Universiadén Tóth Lívia (3000 m akadály) valamennyi sportágat tekintve a magyar delegáció egyetlen aranyérmét szerezte, s még további két atlétánk is a dobogóra állhatott: Listár Nikolett 100 méteren, Máté Gábor diszkoszvetésben lett harmadik.

A Marrakeshben rendezett ifjúsági vb-n a kalapácsvető Pálhegyi Sándor aranyérmet nyert, ugyanebben a számban a nőknél Lévai Dóra a harmadik helyen végzett. A 23 év alattiak Európa bajnokságán a 200 méteren kétszer is utánpótláscsúcsot javító Listár Nikolett a második, a 400 gátas Dezső Ákos a harmadik helyen ért célba. A junior Európa bajnokságon Bene Barnabás (5000 m), Németh Kristóf (kalapács) és Németh Noémi (kalapács) a dobogó legmagasabb fokára léphetett, Minczér Albert (3000 m akadály), valamint Kürthy Lajos két számban is ezüstérmes lett (súlylökés, diszkoszvetés), Tóth László (5000 m) bronzérmet szerzett. S további kilenc döntős helyezést is elkönyvelhettünk.

Az Európai Olimpiai Fesztiválon részt vett legfiatalabbak öt dobogós és öt döntős hellyel járultak hozzá az év sikereihez. S még hátra van a decemberi mezeifutó Európa bajnokság, amelyen szintén van esély eredményes szereplésre.

Az év krónikájához tartozik, hogy az Európa Kupa versenyeken a felnőtt válogatott biztos első osztályú helyezést ért el. A férfi tízpróba csapat, megnyerve az első osztályt feljutott a Szuper Ligába, a női hétpróbázók ugyanakkor jövőre az első osztályban versenyezhetnek.

"Külön öröm, hogy a magas szinten versenyző fiatal atléták reprezentálják az atlétikai Heraklesz programban folyó jó munkát és felölelik az ország teljes területét: Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Gödöllő, Budapest, Székesfehérvár, Oroszlány, Veszprém, Szombathely, Kaposvár, Pécs, Mohács sportolói is megtalálhatók a dobogósok között. A további helyezetteknél pedig még inkább szélesedik a földrajzi kör, fémjelezve a velük foglalkozó szakemberek jó munkáját" - mondta el Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója.

Fábik Tibor