Vágólapra másolva!
Az első nap után 1-1-re a tenisz Davis-kupa-döntő, a horvátok Ivan Ljubicic Karol Kucera elleni győzelmével szereztek vezetést, aztán Dominik Hrbaty egyenlített, miután négy szettben jobbnak bizonyult Mario Ancicnál.

A papírformának megfelelően a vendégek szereztek vezetést, az első számú horvát teniszező Ivan Ljubicic, aki az idén a maximumot teljesítve mind a 9 mérkőzését megnyerte a DK-ban a fináléig, magabiztosan intézte el a visszavonulás előtt álló, a világranglistán már csak 295. Karol Kucerát. Kucera Beck helyére ugrott be, aki a hivatalos verzió szerint sérült, de az utóbbi időben felmerült, hogy pozitív lett a doppingtesztje.

A 26 éves Banja Lukán született Ljubicic 1 óra 59 perc alatt 6:3, 6:4, 6:3-ra győzött. Az iden nyolc ATP Grand Prix dontőt játszott Ljubicic az első pillanattól dominált a pályán a pozsonyi Nemzeti Tenisz Centrumban. Csak idő kérdése volt mikor nyeri el Kucera adogatójatékát. Azért a 31 éves szlovák küzdött becsülettel, mindent megpróbált, variálta a játékot, nem adta magát könnyen.

De a gyorsabban, agresszívabban, pontosabban teniszező Ljubicic ellen kevés volt a klasszikus, szép tenisz. A horvát az első két szettben egyszer-egyszer brékelt, a harmadikban pedig kétszer is elvette Kucera adogatását. A második meccslabdájánál egy fonák kereszttel ütütt el a hálóhoz befutó Kucera mellett, megszerezve ezzel a vezetést Horvátország számára.

A másik meccsen Hrbaty találkozott Anciccsal, és az első játszmát rövidítésben, míg a másodikat viszonylag simán nyerte az elsőszámú hazai teniszező. Ezt követően Ancic ugyancsak rövidítésben szépített.

A negyedik, egyben utolsó felvonásban 2:2-ig fej fej mellett haladt a két teniszező, majd Hrbaty "megtörte" ellenfele adogatójátékát és előnyét végig megtartva 5:4-nél a mérkőzésért adogathatott. Az első meccslabdát még védte a hórihorgas horvát, ám a másodikkal már nem tudott mit kezdeni.

Davis-kupa-döntő:
Szlovákia - Horvátország 1-1 - állás az első nap után
Karol Kucera - Ivan Ljubicic 3:6, 4:6, 3:6
Dominik Hrbaty - Mario Ancic 7:6 (7-4), 6:3, 6:7 (4-7), 6:4

Szombaton 15 órától a párost, vasárnap 14 órától pedig a hátralévő két egyest bonyolítják le.

Siklós Erik

[origo] / (MTI)