Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban, a sakkozók Világkupájának nyolcaddöntőjéből hárman már biztosították a továbbjutásukat. Az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov kettős győzelemmel lépett tovább. Az orosz derbi ezúttal remi lett, de ez Szergej Rublevszkijnek kedvezett. Az orosz Alekszandr Griscsuk a nagy visszatérő, az amerikai Gata Kamsky ellen nyert. Ők hárman a következő ciklusban már világbajnokjelöltek. Öt párharc csak a csütörtöki rapid rájátszásban dől el.

A Világkupa legfiatalabb résztvevője, a 15 éves Magnus Carlsen nem kis meglepetésre 1.e4-gyet húzott a rutinos Jevgenyij Barejevnek. Egyértelmű volt, hogy az orosz nagymester francia védelmére számítottak. Magnus megítélesem szerint más tervet is választhatott volna, mintsem a végjátékra való egyszerűsítést, ami remihez vezetett. A francia rangadó második partija is igen érdekes küzdelem után fejeződött be döntetlennel. Bacrot kezdeményezésért gyalogot áldozott, és a francia ranglista első és második helyezettje a rájátszásban dönti el, hogy ki léphet tovább a negyeddöntőbe. Már a játszma előtt megjósolhattuk, hogy az orosz Alekszej Drejev és az izraeli Borisz Gelfand inkább "pótvizsgázik", mintsem mindent egy lapra tegyen fel. Korántsem volt békés a pontosztozkodás az orosz Vlagyimir Malahov és a belga Mihail Gurevics játszmájában.

Az örmény Levon Aronyian nagy bajban volt a spanyol Francisco Vallejo Ponsszal szemben. Vallejo gyalogáldozattal jutott szép kezdeményezéshez, bástyáival betört a világos állásba, de kihagyta a nagy ziccert, az azonnali nyerést. Magabiztosan szerezte meg második győzelmét, s ezzel a biztos továbbjutást, egyúttal a világbajnok-jelöltséget az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov. Az orosz derbi korán eldőlt Szergej Rublevszkij javára, Konsztantyin Szakajev sötéttel gyorsan belenyugodott a remivel a meccs elvesztésébe. Ismét megcsillogtatta remek megnyitáselméleti felkészültségét Alekszandr Griscsuk, kiskombinációval vezért nyert, de anyagi előnyét végül nem tudta érvényesíteni. Számára azonban a remi is meghozta a sikert, a továbbjutást. A negyeddöntőben Ponomarjov a Barejev-Carlsen párharc nyertesével, Griscsuk a Drejev-Gelfand meccs győztesével mérkőzik meg. Rublevszkij a francia derbi nyertesével találkozik, míg a Gurevics-Malahov és a Vallejo Pons-Aronyian rájátszások győztesei csatáznak majd.

A nyolcaddöntő eredményei:
Barejev (orosz, 2675) - Carlsen (norvég, 2570) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Bacrot (francia, 2725) - Lautier (francia, 2679) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Vallejo Pons (spanyol, 22674) - Aronyian (örmény, 2724) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Griscsuk (orosz, 2720) - Kamsky (amerikai, 2690) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)
Drejev (orosz, 2694) - Gelfand (izraeli, 2717) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Gurevics (belga, 2652) - Malahov (orosz, 2670) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)
Szakajev (orosz, 2668) - Rublevszkij (orosz, 2652) 0,5 - 1,5 (0 - 1, döntetlen)
Van Wely (holland, 2648) - Ponomarjov (ukrán, 2704) 0 - 2