Vágólapra másolva!
Igyekeznek maximálisan figyelembe venni a közönség és a sajtó munkatársainak igényeit a jövő évi, szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezői: úszó lelátóval és száguldó kamerákkal próbálják meg az eddiginél lényegesen élvezhetőbbé, fogyaszthatóbbá tenni az eseményeket a helyszínen szurkolóknak, illetve televíziónézőknek, emellett pedig - ígéretük szerint - világszínvonalú sajtóközpontot alakítanak ki a tudósítóknak.

Az adottságait és kialakítását tekintve Európa második legjobb kajak-kenu versenypályájaként számon tartott Matyi-éri létesítményt 2002 óta folyamatosan fejlesztik, de a mostani nagyszabású, 429 milliós állami támogatással megvalósuló beruházás jelentősen felülmúlja a korábbi évek bővítéseit.

A pálya jövőbeni hasznosítási lehetőségeire tekintettel többek között húszszobás motel épül, amely későbbi edzőtáborozásoknak teremt alapot. A fejlesztések során 6-8 ezer ülőhelyet alakítanak ki, a lelátók alatti sajtóközpontot pedig modernizálják.

Újdonság lesz az a mobil lelátó, melyet a vízfelület közepén található osztószigeteken helyeznek el. Az otthoni nézők magas szintű kiszolgálását hivatott biztosítani a csúcstechnológiával megvalósuló közvetítés. Az augusztus 17. és 20. közötti versenyeket végig úgynevezett "fly cam"-ekkel követik majd, amelyek a pálya fölött cikázva veszik a futamokat.

A kajak-kenu versenyek tévéközvetítéseit sokszor nehezítik a pálya melletti terepadottságok, hiszen a kamerákat autón vagy motorcsónakon helyezik el, így pedig a talaj egyenetlenségei, illetve a hullámzás csökkentik a közvetített látvány élményét. A szervezők külföldi szakértőket kértek fel a speciális közvetítésre. Ennek előkészítéseként a pálya teljes hosszában kötöttpályás kábelrendszert építenek ki, melyen a kamerák szabadon, akadálytalanul közlekedhetnek, lehetővé téve az olyan különleges képi beállításokat, mint a versenyzők szemből való filmezése vagy a tökéletesen közeli és éles váltások.

A szervezők véleménye szerint ez a megoldás új színt vihet a versenyek korábban megszokott és sokat kritizált képi világába, és egyben garanciát nyújt a színvonalas közvetítésre.