Vágólapra másolva!
Hetvenhárom indulóval, 14 nemzetközi nagymester részvételével rendezték meg a hétvégén Budapest sakk-villámbajnokságát. A 13 fordulós, svájci rendszerű viadalon - hármas  holtverseny után - a Bucholz-pontszámítás eredményeként Alekszandr Csernyin vehette át a győztesnek járó kupát.

A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által támogatott bajnokságot a Budai Sportcentrum és a Magyar Sakkszövetség rendezte meg. A viadal megnyitó lépését Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere tette meg. A résztvevőknek 10-10 perc gondolkodási idejük volt játszmánként. A Nemzet Sportolója, az olimpiai bajnok - húszszoros olimpiai résztvevő - Portisch Lajos mellett a torinói sakkolimpiára kijelölt válogatott keretből hárman is asztalhoz ültek, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Ruck Róbert. Az utóbbi évek világversenyein a gyorsított játéktempó, a rapid, illetve a villámpartik nagy jelentőséggel bírnak. A bajnokság megrendezése jó felkészülést is jelentett legjobbjaink számára.

A svájci rendszerű versenyeken már megszoktuk, hogy fordulóról-fordulóra változik az élmezőny, "külső" körön nagyot lehet előrelépni, míg az élmezőnyben küzdők riválisok ellen játsszák partijaikat. A nagyon izgalmas végjátékban Alekszandr Csernyin ért elsőként célba, a negyedik helyen végzett Balogh Csaba az utolsó fordulóban balszerencsés vesztéssel nemcsak az első helyről, de a dobogóról is leszorult.

A bajnokság végeredménye:
1. Alekszandr Csernyin 9,5 pont
2. Maxim Turov 9,5
3. Almási Zoltán 9,5
4-6. Balogh Csaba, Antal Gergely és Vajda Levente 9
9-12. Ruck Róbert, Varga Zoltán, Grószpéter Attila, Horváth Csaba, Izsák Gyula és Galyas Miklós 8,5
13 - 16. Horváth József, Erdős Viktor, Fáncsy Imre és Jakab Attila 8.