Vágólapra másolva!
A múlt heti trieszti rövidpályás Európa-bajnokságon három aranyérmet is nyerő Cseh László az uszoda után az iskolapadban vizsgázik, a műszaki egyetem elsőévese azonban a decemberi-januári vizsgaidőszak után visszatér fő foglalatosságához, s a nyári budapesti normálmedencés Eb-n az eddigi sikerek jegyében akarja folytatni úszópályafutását.

Minderről személyesen a klasszis versenyző beszélt azon a keddi sajtófogadáson, amelyen a szövetség vezérkara értékelte a szereplést, a 25 méteres medencében elért eddigi legjobb magyar mérleget, a négy aranyat és egy bronzot hozó olaszországi kontinensviadalt.

A szót azonban először Debrecen első embere, Kósa Lajos polgármester kapta meg, mivel a vízi csúcsproduktumok mellett a parton, a sportdiplomáciában ugyancsak kiemelkedő magyar siker született azáltal, hogy a cívisváros érdemelte ki a LEN-től, az európai szövetségtől a 2007-es rövidpályás Eb rendezési jogát. A városvezető elmondta, hogy a bő egy hónappal ezelőtti alapkőletételt követően épül az 52 méteres, 10 pályás nagymedence, továbbá egy kis- és egy tanmedence is, kívülre pedig 42 fokos vizű termálmedencét is terveznek.

Gyárfás Tamás, az úszószövetség (MÚSZ) elnöke az egykori sokszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok Darnyi Tamást idézőnek nevezte Cseh Lászlót, az 50-es medencében világbajnok, ötkarikás ezüstérmes, Eb-elsőt, aki most Triesztben 25 méteres uszodában nyert mindhárom számában, 100 m háton magyar, 200 és 400 m vegyesen világcsúccsal.

"Fantasztikus hétvége volt, és bár az előre eltervezettek szerint győztem világrekorddal mindkét vegyestávon, engem a 100 hát lepett meg igazán, ahol is a jobb ellenfelek ismeretében legfeljebb a második helyet célozhattam meg, de aztán szerencsém volt, s ott is összejött a győzelem" - összegzett az Eb főhőse a tőle megszokott szerénységgel. Cseh hozzátette, hogy most az iskola, a megannyi sikeresnek remélt vizsga a legfontosabb számára, utána azonban ismét az úszásé a főszerep. Az áprilisi, sanghaji rövidpályás világbajnokságon, bár az esélyei igen jók lennének ott is az aranyakra, nem vesz részt, mert minden energiájával a nyári, margitszigeti Európa-bajnokságra összpontosít, az számára a legfontosabb, szeretne hazai közönség előtt is bizonyítani, versenyszámaiban diadalmaskodni.

Rajta kívül szerencsére más kiválóságok is lesznek a magyar válogatottban, akiktől kiemelkedő eredmények várhatók Budapesten - ezt már Kiss László szövetségi kapitány mondta, hozzátéve, hogy a magyarországi Eb-re még a triesztinél is erősebb csapatot tervez. A bizakodás alapja, hogy az itáliai Eb-n a 16 tagú magyar együttesből öten is országos csúcso(ka)t úsztak, összesen tucatnyi magyar rekord született, s Cseh, továbbá a 200 m pillangón Európa-bajnok Boulsevicz Beatrix, a 400 m vegyesen bronzérmes Jakabos Zsuzsanna mellett helytállt Triesztben a sokadik virágzását élő Kovács Ágnes, de jó felkészüléssel a budapesti kontinensviadalon ugyancsak jó helyezésre lehetnek képesek az idei margitszigeti ifjúsági Eb-n remeklő fiatalok, mint például Kis Gergő, a Verrasztó testvérek vagy Hosszú Katinka, s jövőre már a felnőtt Eb-csapat oszlopos tagja lesz az athéni olimpián 200 m mellen ezüstérmes, még mindig csak 16 esztendős Gyurta Dániel is.

A sajtó-összejövetel legvégére befutott a Triesztben dobogós két magyar hölgyúszó is, aki igazoltan késett el: tudniillik éppen a fogadás kezdetére időzítette a találkozót Boulseviczcel és Jakabossal a FINA, a nemzetközi szövetség doppingcsapata. Jóllehet az olaszországi Eb-n sem lustálkodtak a kontrollt végző szakemberek, a LEN-ellenőrök után - Gyárfás Tamás kijelentése szerint - "a FINA is kíváncsi volt rájuk". Még ha nem is a hagyományos értelemben.