Vágólapra másolva!
A Corus 2006 szuperverseny második fordulójában Michael Adams remekül vezetett támadással legyőzte Veszelin Topalovot. A bolgár világbajnok nem jeleskedett a szicíliai védelmű partiban, passzív játékát az angolok legjobbja gyalogáttöréssel, majd tisztáldozattal, s végül bástyaáldozattal büntette meg. Lékó Péter világossal nem tudott előnyt kicsiholni Szergej Karjakin Najdorf változatával szemben. A 16 éves ukrán fiú láthatóan "kottából" játszott, alig használt fel gondolkodási időt. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk másodszor is sötéttel nyert. Viswanathan Anand nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét. A nagymesterversenyen Almási Zoltán sötéttel remizett. A harmadik játéknapon Lékó a Világkupa győztesével, az örmény Levon Aronyiannal mérkőzik meg.

Az esztendő első szuperversenyén megszületett az első szenzáció, Michael Adams látványos támadással megadásra kényszerítette Veszelin Topalovot. Megszakadt egy nagy sorozat, a bolgár világbajnok vereség nélkül játszotta végig a San Luis-i vb-t, sikerrel játszotta a szicíliai védelmet, de ezúttal az angol nagymester remek játéka ellen nem talált védelmet. Adams kikerülte Topalov kedvenc Najdorf változatát, és a schweningeni variba eveztek át. Topalov már korán eltért az oly sokat játszott folytatástól, de láthatóan bizonytalan volt a pozícióban, kicsit keverte a különböző ötleteket.

Adams szép manőverrel átjátszotta futóját g3-ra, meghúzta az e5-öt, és a centrum lezárása után megindult a világos akció. Szép volt a gyalogáttörés, kapcsolatban a centrumot szétrobbantó tisztáldozattal. Az i-re a pontot a bástyaáldozat tette fel, Topalov nehezen szánta rá magát a kapitulációra. Világbajnokként így elveszítette veretlenségét, s kapaszkodnia kell a nagyon kiegyensúlyozott mezőnyben. Adams sokadszor bizonyította be, hogy nagyszerűen felkészült sakkozó.

Az ukrán olimpiai bajnok Szergej Karjakin tanult az első fordulóban Anandtól elszenvedett vereségéből, sötéttel megjátszotta az indiai exvilágbajnok változatát. Lékó Péter a 14. lépésben eltért világos ott látott tervétől, amely számára semmi jót nem hozott a monacói Amber-versenyen a spanyol Vallejo Pons elleni partijában. Nem tudta azonban megakadályozni, hogy sötét gyalogáldozattal ne robbantsa fel a centrumot. Hosszas gondolkodás után felborította az anyagi egyensúlyt, leáldozta vezérét, de reminél többet nem tudott elérni.

Nagy elszántsággal játszik a Világkupán elszenvedett fiaskó után Vaszilij Ivancsuk. Nem zavarta meg, hogy a kedvezőtlennek tűnő 8-as számot húzta (Lékó tavaly ezzel a sorszámmal nyert meg a tornát), mindkét sötét partiját megnyerte. Eredeti megnyitáskezelése meglepte a holland Szokolovot, a vezércsere után az ukrán bástyája betört a második sorra, s kisebb pontatlankodás után érvényesítette gyalogelőnyét. Nem tudta megtörni Anand a Világkupa győztesének, Aronyiannak az ellenállását, a spanyol megnyitású partiban Vishy előnybe került, gyalogot is nyert, de a lebonyolításnál talán hibázott, mert az örmény nagymester erős futójával döntetlenre mentette az állást.

A francia Etienne Bacrot nem engedélyezte a holland Szergej Tivjakovnak, hogy kedvenc sárkány változatát játssza meg. Pozíciós síkra terelte a küzdelmet, s taktikája fényesen bevált, gond nélkül nyert. Értékes győzelmet aratott az amerikai Gata Kamsky, ő is váratlan ötlettel jeleskedett a megnyitásban, Borisz Gelfand nem talált ellenszert. Pontos játékkal szerelte le a kétszeres junior világbajnok azeri Mamedgyarov a holland Van Wely királyszárnyi kezdeményezését, korrekt döntetlen született.

A 2. forduló eredményei:
Szokolov (holland, 2689) - Ivancsuk (ukrán, 2729) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 73)
Anand (indiai, 2792) - Aronyian (örmény, 2752) (Spanyol megnyitás, 66)
Lékó Péter (2740) - Karjakin (ukrán, 2660) döntetlen (Szicíliai védelem, 29)
Kamsky (amerikai, 2686) - Gelfand (izraeli, 2723) 1 - 0 (Szláv védelem, 41)
Adams (angol, 2707) - Topalov (bolgár, 2801) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 42)
Bacrot (francia, 2717) - Tivjakov (holland, 2669) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 4)
Van Wely (holland, 2647) - Mamedgyarov (azeri, 2709) döntetlen (Királyindiai védelem, 49)

A verseny állása:
1.Ivancsuk 2 pont
2-4. Anand, Adams és Bacrot 1,5
5-9. Lékó, Kamsky, Mamedgyarov, Topalov és Van Wely 1
1-14. Aronyian, Gelfand, Karjakin, Szokolov és Tivjakov 0,5

A 3. forduló párosítása:
Mamedgyarov - Szokolov
Tivjakov - Van Wely
Topalov - Bacrot
Gelfand - Adams
Karjakin - Kamsky
Aronyian - Lékó Péter
Ivancsuk - Anand