Vágólapra másolva!
Egerszegi Krisztina kedden átvette Jacques Rogge-tól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökétől az elnöki különdíjat (President's Trophy).  A lausanne-i NOB-székházban tartott ünnepségen az egykori klasszis, ötszörös olimpiai bajnok úszó mellett férje, Vigassy Ádám, valamint Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára - aki ebben a minőségében először járt a NOB elnökénél - és Kiss László, Egerszegi mestere vett részt.

Rogge rövid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Egerszegi a világ legjobb sportolóinak egyike volt, és felelevenítette azt a személyes élményét, amikor még a belga olimpiai csapat vezetőjeként az 1988-as szöuli ötkarikás játékokon megcsodálta a vékony, törékeny magyar úszót. Kiemelte azt is, hogy Egerszegi három egymást követő olimpián győzött, és tisztán, igazi sportemberhez méltóan készült, versenyzett, így méltó példaképe lehet a fiataloknak.

"Óriási megtiszteltetés, hogy az elnöktől személyesen vehettem át ezt a kitüntetést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyén. Ez a nap örökké emlékezetes marad számomra" - mondta Egerszegi Krisztina a kitüntetés átvétele után. Hozzátette: Jacques Rogge hihetetlenül közvetlen ember, érződik rajta, hogy a sportolók világából érkezett. "Érdeklődött, hogy sportolok-e még, ám azt feleltem, mostanság a gyereknevelés köti le minden időmet, ami legalább akkora, sőt, még nagyobb odaadást igényel, mint az élsport."

A NOB elnöke eredetileg tavaly október 1-jén nyújtotta volna át a kitüntetést Egerszeginek, aki azonban késve kapta kézhez a meghívót. Így nem vett részt a MOB megalakulásának 110. évfordulójára rendezett ünnepi közgyűlésen, amelyen Kárpáti György, Kulcsár Győző és Fábiánné Rozsnyói Katalin vett át elnöki különdíjat.

A President's Trophy az olimpiai bajnokok számára jelenleg a legmagasabb, aktív pályafutásuk befejezése után odaítélhető NOB-kitüntetés.

Az úszósport egyetlen ötszörös egyéni olimpiai bajnoknője nem először járt a NOB központjában: 2001 júniusában a nemzetközi olimpiai nap alkalmából a NOB korábbi elnöke, Juan Antonio Samaranch adta át neki az Olimpiai-érdemrendet.