Vágólapra másolva!
A hét végén Koppenhágában egyetlen magyar indulóval rendezik meg az asztaliteniszezők Top 12 viadalát: Tóth Krisztina a negyedik vagy ötödik kiemelt lesz a női mezőnyben. S bár a dán fővárosban elméletileg az európai kontinens legjobbjai játszanak, érdekesség, hogy a nőknél a mezőny fele kínai származású.

A világranglistán elfoglalt pozíciók alapján a férfiaknál a német Timo Boll, a nőknél - még egy magyar vonatkozást adva a versenynek - a Statisztika horvát állampolgárságú légiósa, Boros Tamara lesz az első kiemelt. Tavaly a franciaországi Rennes-ben az orosz Alekszej Szmirnov, valamint az osztrák-kínai Liu Jia győzött, s utóbbi a döntőben éppen Tóth Krisztinát verte, akinek ez az ezüst a legjobb eredménye a Top 12 versenyekről. A német Busenbachban légióskodó ötszörös Európa-bajnokunkat kedden a délelőtti edzése után értük utol:

- A Busenbachot ketten is képviselik Koppenhágában, hiszen egyik csapattársa, Elke Wosik ugyancsak ott lesz a mezőnyben. Szóba került már az edzéseken a hétvégi verseny?
- Természetesen, és abban abszolút egyetértettünk, hogy a Top 12 történetének talán legerősebb mezőnye jön össze. Hat kínai származású játékos is lesz az indulók között, és nem hiszem, hogy ilyesmire korábban lett volna példa.

- A csapattársával esetleg azt is mérlegelték már, hogy meddig juthatnak el a mezőnyben?
- Erről nem nagyon beszélünk, mindketten óvatos duhajok vagyunk. Szép csendben készülünk, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Tisztában vagyunk azzal, hogy kifoghatunk nagyon rossz sorsolást is, és akkor már a csoportból is rettenetesen nehéz lesz továbbjutni.

- Akkor csak azt kérdezem: hogy érzi, milyen formában van?
- Néhány napja a zágrábi Pro Tour-versenyen a legjobb nyolcig jutottam, ami rajtam kívül csak egyetlen európainak, Boros Tamarának sikerült. Vagyis ez nagyon jó eredmény volt. A négy közé jutásért a végső győztes, a világranglistán második kínai Kuo Csüe vert meg. Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, de ezzel együtt Koppenhágában bármi előfordulhat.

- Ha választhatna, hogy kit kerülne el a sorsolásnál, melyik játékost nevezné meg?
- Az biztos, hogy a rangsorban 9-12. helyezettek közül a kínai származású német Vu Csia-duóval nem szívesen lennék egy csoportban, mert ő sokkal jobb játékos annál, mint amit a besorolása mutat. A Kroppachban játszik, és a BEK-ben már sok gondot okozott a Statisztikának is.

- Ön hányadik kiemelt lesz?
- Jelen állás szerint az ötödik, de ha frissítik a világranglistát, és az alapján készítik el a csoportbeosztásokat, akkor lehet, hogy negyedikként emelnek ki. Ez majd csak a helyszínen derül ki.

- Egy éve éppen a Top 12-n állapodott meg a férfiaknál győztes orosz Alekszej Szmirnovval, hogy az Európa-bajnokságon együtt indulnak vegyes párosban, s az Eb-n végül bronzot nyertek. Lesz folytatás, vagy lehet, hogy éppen most néz ki egy új páros társat?
- Idén nem rendeznek Európa-bajnokságot, így ezzel a kérdéssel egyelőre még nem kell foglalkoznom.

A Top 12 mezőnye, férfiak:
Timo Boll (német), Vlagyimir Szamszonov (fehérorosz), Jean-Michel Saive (belga), Kalinikos Kreanga (görög), Adrian Crisan (román), Csen Vej-szing (osztrák), Michael Maze (dán), Werner Schlager (osztrák), Zoran Primorac (horvát), Alekszej Szmirnov (orosz), Peter Karlsson (svéd), Petr Korbel (cseh)

nők: Boros Tamara (horvát), Viktoria Pavlovich (fehérorosz), Liu Jia (osztrák), Mihaela Steff (román), Tóth Krisztina, Li Jiao (holland), Nicole Struse (német), Elke Wosik (német), Sen Jan-fej (spanyol), Jie Schöpp (német), Vu Csia-duo (német), Ni Hszia-lian (luxemburgi)

Fábik Tibor