Vágólapra másolva!
A Spanyol Kerékpáros Szövetség (RFEC) két évre eltiltotta a tavalyi spanyol országúti körversenyen, a Vuelta a Espanán doppingoláson ért Roberto Herast, aki ezzel hivatalosan is elvesztette bajnoki címét.

A viadalon korábban háromszor is győztes (2000, 2003, 2004) klasszis hónapokig a verseny történetének legeredményesebb, négyszeres bajnok kerékpárosának érezhette magát. November közepén azonban az illetékesek bejelentették, hogy a szeptember 17-ei, az utolsó előtti szakaszon adott mintájában eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak, néhány héttel később pedig a B próba is megerősítette ezt az eredményt.

A 32 éves kerekes ősszel hevesen tagadta, hogy tiltott szert használt volna, most pedig ügyvédje jelezte, mindenképpen fellebbeznek a döntés ellen. "Alaposan átnézzük az írásos indoklást és ezt követően határozunk arról, hogy a szövetséghez, vagy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz forduljunk" - mondta csütörtökön Jose Maria Buxeda ügyvéd.

A korábban Lance Armstrong csapatában, a US Postalban is szerepelt Heras helyzetét súlyosbítja, hogy minden bizonnyal négy évig egyetlen, a Protour-sorozatban szereplő csapatban sem versenyezhet, ahogy ezt a nemzetközi szövetség kilátásba helyezte.

A Vueltát így az eredetileg második orosz Gyenyisz Mencsov nyerte a spanyol Carlos Sastre és Francisco Mancebo előtt.