Vágólapra másolva!
Sztárparádéval folytatódik a férfi teniszezők GP-sorozata. A földrajzi elosztás megegyezik a Davis-kupa-hét előttivel: egy-egy verseny jut Európába, az Egyesült Államokba és Dél-Amerikába. Újra pályára lép Rafael Nadal, Marcos Bagdatisz, Gustavo Kuerten, Lleyton Hewitt és John McEnroe.

A három e heti ATP-állomás közül a SAP Open fizet ugyan a legrosszabbul (355 ezer dollár), míg Marseille-ben 489 ezer euró, Buenos Airesben pedig 400 ezer dollár az összdíjazás, a figyelem mégis San Joséra összpontosul. Az US Open után ez az Egyesült Államok legrégebbi teniszversenye. A profi korszak kezdete, 1968 előtt a nyugati part bajnokságaként ismerték a viadalt, és Don Budge, Jack Kramer, Tony Trabert és Arthur Ashe éppúgy játszott itt, mint Rod Laver. A legjobbak az elmúlt években is visszatérő indulónak számítottak a kaliforniai tornán: John McEnroe és André Agassi öt-öt alkalommal győzött, de Pete Sampras, Ivan Lendl, Stefan Edberg és Lleyton Hewitt neve is olvasható - többek között - a bajnokok listáján. Nincs még egy verseny az ATP-sorozatban, amely ebben a kategóriában, ekkora pénzdíjjal ilyen parádés mezőnyt tud évről évre felvonultatni. Kérdés, hogy a menőket vajon a hagyomány, a hely szelleme vagy valami sokkal kézzelfoghatóbb eszköz motiválja, vonzza. Ez maradjon a versenyigazgató titka.

Az idei eseményt John McEnroe visszatérése teheti emlékezetessé. A 47. születésnapját csütörtökön ünneplő korábbi világelső 12 éve Rotterdamban játszott utoljára hivatalos ATP-mérkőzést (Boris Beckerrel az elődöntőig jutott). Az öregfiúk versenyein rendszeresen játszik, de az más sebesség, eltérő kihívás. McEnroe nem egy fiatal honfitársával állt össze: a 33 éves Jonas Björkman lesz a párja. "Nem csak szórakozásból térek vissza. Meg akarjuk nyerni a versenyt, és hiszem, hogy a tenisznek is jó szolgálatot teszünk" - mondta a párosban 77 serleget nyert balkezes zseni, aki San Joséban összesen nyolcszor győzött különböző partnerekkel. Utoljára 1991-ben játszott itt, akkor André Agassi oldalán. Most akár szerencsésnek is érezheti magát, hogy nem Las Vegas büszkeségét, barátját választotta.

Az egyéniben második kiemeltként indult Agassi ugyanis vasárnap este váratlanul visszalépett a viadaltól. Már a helyszínen edzett a kétgyermekes családapa, de kiújult a hátfájása, ami a lábába is sugárzott. Ezért úgy döntött, nem kockáztat. Azok lehetnek igazán bánatosak, akik hétfő estére váltottak jegyet, ugyanis ekkor lépett volna pályára Agassi a US Open junior bajnoka, az ifjú amerikai tehetség, szabad kártyás Scoville Jenkins ellen.

A 32-es főtáblán azért maradt még elég látnivaló. A kétszeres címvédő Andy Roddick játékán vasárnap, a Davis-kupában már nem látszott a pénteki rosszullét, így bizakodva, első kiemeltként és esélyesként várhatja a rajtot. A nyitófordulóban azzal a spanyol Guillermo García Lopezszel találkozik, aki tíz napja Agassit verte a keleti parton, Delray Beachen. A folytatásban, a döntőig vezető úton Tommy Robredo vagy James Blake állíthatja meg. A spanyol - a teniszes világjárás jegyében - Minszkből érkezik Kaliforniába, ami nem kifejezetten előnyös.

Az alsó ágon Agassi idő előtti búcsújával kissé lyukas lett a mezőny, a 2002-es győztes Lleyton Hewitt a finálé várományosa. Az ausztrál bokasérülés miatt nem utazott el Genfbe, a svájciak elleni Davis-kupa-mérkőzésre, de végig sms-kapcsolatban volt a társakkal, és áprilisban, hazai pályán - ha nem jön közbe semmi - visszatér a válogatottba. Addig azonban az egyéni versenyekre koncentrál, azért hajt, hogy visszakerüljön az első tízbe a ranglistán. A San José-i nyolcaddöntőben összekerülhet azzal a Jochaim Johanssonnal, aki tavaly épp Marseille-ben maradt veretlen.

A hagyományos februári fedett pályás francia GP-n kezdi az idényt Rafael Nadal. A 19 éves spanyolnak nem lesz könnyű dolga, mert a riválisok között ott van az idén már két versenyen nyertes Ivan Ljubicic, a remek formában teniszező Nyikolaj Davigyenko, a hét végi DK-n újra magára talált Richard Gasquet, a mindig veszélyes Sebastien Grosjean és Melbourne hőse, Marcos Bagdatisz is. A ciprusi az első fordulóban mindjárt rangadót játszik a horvát Mario Ancic ellen.

Buenos Airesben folytatódik a latin show. Nehéz elképzelni, hogy nem valamelyik hazai játékost ünneplik majd vasárnap a salakon. A 32-es táblán kilenc argentin, öt spanyol és négy brazil teniszező található. Ha nem dél-amerikai nyer, akkor Carlos Moyá vagy Juan Carlos Ferrero hódíthatja el a rangos serleget. Érdekesnek ígérkezik még a hosszú sérülés után újra játékra jelentkező, a rendezőktől szabad kártyát kapó, háromszoros Roland Garros-bajnok Gustavo Kuerten visszatérése is.

Siklós Erik

[origo]