Vágólapra másolva!
Székesfehérváron, az ünnepélyes megnyitóval és a sorsolással megkezdődött az 56. férfi sakkbajnokság. A viadal fővédnöke dr. Warvasovszky Tihamér, a város polgármestere. Március 1-től tízen csatáznak a Magyar Király Szálloda dísztermében a bajnoki címért, a minél jobb helyezésekért. A Nemzet Sportolója, Portisch Lajos és a junior bajnok, Szabó Krisztián mellett, nyolcan Élő-pontszámuk alapján kaptak meghívást. A címvédő Gyimesi Zoltán, tavaly Kazincbarcikán Berger Sonneborn értékeléssel előzte meg a vele holtversenyben végzett Almási Zoltánt.

Az egykori királyi városban rendezik meg az 56. férfisakk-bajnokságot. Székesfehérvár a viadal főtámogatója, Lékó Péter és Polgár Judit kivételével a legjobbak vesznek részt a viadalon. A rangos mezőnyben, az 1978-as Buenos Aires-i olimpián aranyérmes válogatottból Portisch Lajos és Sax Gyula szerepel. A bledi, 2002-es ezüstérmes együttesünkből Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán és Ruck Róbert játszik.

A május 19. és június 5. között, Torinóban megrendezésre kerülő 37. férfi sakkolimpia előtt, formaellenőrzésre is lehetőséget biztosít a bajnokság. A Nemzet Sportolója, Portisch Lajos kilencszeres bajnok, Almási Zoltán ötször nyerte meg a honi sakkbajnokságot, Gyimesi Zoltán a tavalyi viadal győztese, a címvédőként rajtoló Berkes Ferenc, 2004-ben diadalmaskodott.

A fordulókat naponta fél háromtól játsszák, 90 percük van a nagymestereknek az első 40 lépésre, majd 15 perc a parti befejezéséig, lépésenként 30 másodperc jutalom idővel. Az utolsó játéknapon - március 9-én - 10 órakor kezdődnek az összecsapások. A partikat élőben a sakkversenyek.hu oldalon közvetítik.

A bajnokság résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Almási Zoltán, Honvéd, 2646
Gyimesi Zoltán, Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 2602
Berkes Ferenc, Atomerőmű SE Paks
Balogh Csaba, Láng Vasas 2561
Cao Sang, Honvéd, 2543
Ruck Róbert, Láng Vasas, 2540
Sax Gyula, Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp, 2539
Portisch Lajos, Zalaegerszegi Csuti-Hydromcomp SK, 2533
Horváth Ádám, Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK, 2532
Szabó Krisztián, Atomerőmű SE Paks, 2447

Az első forduló párosítása:
Horváth Ádám - Balogh Csaba
Sax Gyula - Almási Zoltán
Szabó Krisztián - Gyimesi Zoltán
Portisch Lajos - Cao Sang
Berkes Ferenc - Ruck Róbert

Verőci Zsuzsa