Vágólapra másolva!
A 2006-os teniszszezon kilencedik hetében kiderült, még egy jól játszó Roger Federer sem verhetetlen. Azt szintén megtudhattuk, hogy nem is olyan könnyű trónra kerülni a nőknél: Amelie Mauresmo harmadik csúcstámadása maradt eredménytelen.

A teniszben az US Open tizenharmadik napját nevezik "Super Saturdaynek", mert a női egyes finálé mellett ekkor rendezik New Yorkban a férfi elődöntő-mérkőzéseket is - a többi Grand Slamen a második szombaton a hölgyeké a főszerep. Természetesen a verseny történetében jó néhány felejthetetlen csatával szolgált ez a különleges nap Flushing Meadows-ban.

Manapság egyre gyakrabban van arra példa, hogy az egy hetes GP viadalokon már szombaton bajnokot avatnak. Így lett ezen a hétvégén, a Közel-Keleten szuper szombat: Dubajban a férfitenisz két legjobbja parádézott, Dohában pedig a világelsőség volt a tét.

Ritkán fordul elő, hogy egy ATP-verseny megnyerése után a győztes elterül a pályán, a hátán feküdve ünnepel, majd pár pillanattal később, az arcát a törülközőjébe temetve sír a székében. Ilyen képeket csak Grand Slam-döntő után szoktunk látni, vagy, ha valaki élete első nagy sikerét éri el a profik között. Ezúttal nem erről volt szó!

"Könnyeztem egy kicsit, de ez normális. Nehéz napokat éltem meg az elmúlt három hónapban, gyakran sírtam. Ez a győzelem nagyon értékes a számomra, igazán boldog vagyok, nehéz az érzelmeken úrrá lenni. Hihetetlen és felejthetetlen, ami történt, álmomban sem gondoltam erre, amikor ideértem. Az, hogy a legjobb játékos, a tenisz történetének egyik legkiválóbbja ellen nyerni tudtam nagyon fontos és különleges siker"- magyarázta a még mindig tini korú Rafael Nadal, miután 3:6, 6:4, 6:4-re jobbnak bizonyult Roger Federernél a dubaji döntőben.

A fiatal spanyol tavaly a dél-amerikai salakos viadalokon hódított ebben az időben, veretlen maradt Brazíliában és Acapulcóban is, mielőtt Miamiban, a döntőben, 6:2, 7:6-ra kikapott Federertől.

Igaz, egy évvel korábban ő nyert ugyanott a svájci ellen, sőt tavaly júniusban a Roland Garros-elődöntőben szintén jobb volt. Most tehát már 3:1-re vezet az egymás elleni statisztikában.

Nadal nehezen lendült formába Dubajban, persze a tavaly októberi, madridi diadala, illetve boka sérülése óta csak a második versenyét játszotta. Az első fordulóban 2 óra 33 perces csatában gyűrte le a francia Paul-Henri Mathieu-t, de a 7:6-ra elveszített nyitó szett után elkapta a fonalat, Tim Henman és Rainer Schüttler sem tudta már megállítani a döntőig.

Roger Federer viszonylag könnyű úton jutott el a fináléig, miközben fordulóról fordulóra javította rekordját, a kemény pályán sorozatban megnyert mérkőzések számát tekintve. A svájci zseni magabiztosan készült a döntőre: "Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel, remekül megy a tenisz, élvezett így játszani. Szívesen mérkőzöm Rafaellel, jó őt viszontlátni a döntőben a sérülése után"- mondta a rangadó előtt, a háromszoros címvédő, a kemény pályán 56, a Közel-Keleten 29 meccs óta veretlen Federer, aki még nem kapott ki az idén.

A balkezes Nadal és a már-már sebezhetetlennek hitt tenisz-óriás párbaját az döntötte el a spanyol javára, hogy a fontos pontokat ő nyerte. A 149 labdamenetnek több mint a felében (78-ban) Federer volt a jobb, de a teniszben ez kevés a boldogsághoz. "Kiegyenlített, szoros mérkőzés volt, bárki győzhetett volna. Furcsa, mert az első másfél játszmában rendkívül jól ment a játék. Sajnos, amikor igazán számított, a második és a harmadik játszmában, egyaránt 4:4-nél, nem tudtam rátenni egy lapáttal.

A kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó játékos nyert. A döntőben kikapni a legrosszabb, inkább az első fordulóban szeretek veszíteni. Az elmúlt években talán szerencsém volt a finálékban, nagyon sokat megnyertem. Összességében azért most sem vagyok csalódott, elégedett lehetek a produkciómmal és várom az amerikai kemény pályás versenyeket"- nyilatkozta Roger Federer.

Nadalnak a dubaji volt pályafutása 13. GP sikere és, ha a június harmadiki, húszadik születésnapja előtt még négy serleggel gyarapítaná gyűjteményét, akkor megdöntené Björn Borg csúcsát. A legendás svéd, a maga idejében tizenhat versenyt nyert tiniként, igaz valószínűleg nem gondolta volna, egyszer majd arra kényszerül, hogy elárvereztesse legértékesebb kupáit - de ez már egy másik történet.

A dubaji krónikánál érdemes még feljegyezni, hogy hat hónapos kihagyás után értékes győzelemmel tért vissza Marat Szafin. Megcsinálta, amire csak a legnagyobbak képesek: az első tét mérkőzésén 2005. augusztusa óta, 4:6, 6:2, 6:2-re verte honfitársát, a világranglistán ötödik Nyikolaj Davigyenkót. "Nem számítottam erre a győzelemre, hatalmas meglepetést okoztam magamnak. Néhány játékra gondoltam, hogy visszajöjjön a ritmus és biztos legyek abban, a lábam rendben van. Kicsit érzem még a térdem, de már nem úgy fáj, mint korábban és a mozgásban nem zavar. Inkább pszihésen okoz gondot, mint fizikálisan, óvatossá tesz, nem érek el labdákat, mert fejben tartok a gyors, hirtelen futástól"- magyarázta Szafin, aki a második fordulóban kikapott Oliver Rochus-tól.

Hasonló sorsra jutott Andre Agassi is: a veterán amerikai ugyan magabiztosan intézte el Greg Rusedskit a tizenhat közé kerülésért, de utána váratlanul kikapott a német Bjorn Phautól. Agassi tavaly elődöntős volt Dubajban, így most újabb pontokat vesztett és csúszik ki a top tízből.

A nőknél Amelie Mauresmo hasonló leckét kapott, mint az elmúlt hetekben: egy jó szerepléssel, ami most torna győzelmet jelentett, a világranglista élére ugorhatott. Dohában a döntőig simán ment minden, még Martina Hingis is csak négy játékot tudott nyerni ellene.

A fináléban a versenyre pihenéssel készült Nagyja Petrova várt a franciára. Az orosz túledzettnek érezte magát Doha előtt ezért néhány napot kihagyott, csak kikapcsolódott, de nem teniszezett, bejött neki. Pályafutása második tornagyőzelmének örülhetett.

"Természetesen csalódott vagyok, de nincs semmi gond, tovább kell dolgoznom, mint eddig. Kicsit elfáradtam, az elmúlt hetekben folyamatosan versenyeztem, kiürült a tank"- mondta Amelie Mauresmo, aki március 20-án biztos, visszafoglalja a trónt, mert Kim Clijsters sérülése miatt nem védheti meg bajnoki címét Indian Wellsben.

Siklós Erik