Vágólapra másolva!
Nyilvánosan kért bocsánatot Koszaka Kendzsi japán sportminiszter, amiért korábban azt mondta: nagy örömöt érzett akkor, amikor az orosz Irina Szluckaja elesett a kűrben a torinói téli olimpia női műkorcsolya versenyében, és ennek következtében aranyérmes lett Arakava Sizuka.

"Nagyon sajnálom, hogy ilyen megjegyzést tettem. Szeretnék bocsánatot kérni Arakavától és Szluckajától is" - jelentette ki Koszaka.

A japánok egyetlen torinói első helyezettjét - egyben egyetlen dobogósát - a múlt héten fogadta a miniszter, és akkor találta azt mondani, hogy általában nem boldog, ha más embernek nincs szerencséje, amikor azonban Szluckaja bukott, rendkívüli módon örült. Ezt követően elmarasztaló elektronikus levelek tucatjait kapta meggondolatlan kijelentéséért.

A többi orosz győztes viszont duplán örülhet, mert az ország aranyérmet szerzett sportolói autót kapnak - ezt Vlagyimir Putyin államfő jelentette be hétfőn, amikor a Kremlben fogadta a küldöttséget. A férfi győztesek Toyota Land Cruisert, a női bajnokok Lexust vehetnek majd át helyi üzletemberek felajánlásainak köszönhetően.

Az oroszok összesen 22 érmet - nyolc aranyat, hat ezüstöt és nyolc bronzot - szereztek Torinóban. Az összeredmény egy kicsit elmarad a várakozástól, ami 25 érem volt, ám így is lényegesen jobb, mint a Salt Lake Cityben elért 13 dobogós helyezés. "Az önök sikerei révén ismét egyértelművé vált, hogy Oroszország sportnagyhatalom" - jelentette ki Putyin.

A díjazottak nevében az 500 méteres gyorskorcsolyázásban aranyérmes Szvetlana Zsurova mondott köszönetet. A győzelmekből jelentős részt vállaló edzők 25 ezer dollárnak megfelelő összeget kapnak.