Vágólapra másolva!
Három hét távollét után vasárnap tért haza a magyar úszóválogatott "kőbányai" csoportja Dél-Afrikából: a Kőbánya SC legjobbjai - továbbá a bajai Hosszú Katinka - Klerksdorpban, magaslaton készülhettek.

"Amiért mentünk, azt elértük - értékelte az edzőtáborozást Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője. - Először is jobb, ha az úszók ebben a náthás, vírusos időben nem itthon készülnek, hanem melegben, napsütésben. Másodszor: fontos, hogy magaslaton edzhettünk, az alapozás szempontjából ez rendkívül lényeges. Harmadszor pedig kiváló körülmények között dolgozhattunk, hiszen a Johannesburgtól száznyolcvan kilométerre fekvő kisvárosban délelőtt miénk volt az egész medence, délután pedig hat pálya, továbbá a napi vitaminadagot nem tabletták formájában kapták meg a versenyzők, hanem friss gyümölcsöt, zöldséget ehettek folyamatosan."

Turi elmondta, az időeredmények tekintetében mindenki előrelépett. A legnagyobb figyelem Cseh László fejlődését övezi, a világbajnok pedig elképesztő számsorokat produkált. A szakvezető azonban nemcsak a stopper által mutatott idők, hanem versenyzője súlygyarapodása miatt is boldog.

"Lacikának nem csupán minden egyes métere kerül bele az edzésnaplóba, de a napi súlyellenőrzések adatai is - mondta Turi. - Ez alapján pedig az látszik, hogy hat kilóval nehezebb, mint egy évvel ezelőtt. És ez a hat kiló színtiszta izom, tényleg úgy néz ki, mint egy görög szobor..."

Tavaly, a montreali vb-n a szakemberek szerint Michael Phelps és a magyar trónkövetelő között az volt a legnagyobb különbség, hogy az erőből úszó amerikai fizikumával eltüntette Cseh László úszástechnikai fölényét.

"Amikor a nyári pihenőről visszajött, nyolcvan kiló fölött volt, és attól tartottam, hogy veszteni fog belőle - magyarázta az edző. - Nem így történt, most nyolcvanegy-nyolcvankét kiló között van, és ami a legfontosabb, ezt a testtömeget is gond nélkül el tudja cipelni a vízben. Mindez lemérhető az erőúszásokban mutatott teljesítményéből: mellen és pillangón két-három másodperceket javult százon, kétszázon pedig négy-hat másodpercet faragott le a tavaly ilyenkor mért időeredményeiből."

"Nagyon jól sikerült az edzőtábor, iszonyú keményen edzettünk, mégis élveztem minden egyes pillanatát - nyilatkozta Cseh. - Az első napok kegyetlenek voltak, szoknunk kellett a magaslatot, a meleg, párás levegőt, de elég hamar sikerült átállni. Nem tagadom, jól érzem magam a bőrömben, remek erőben vagyok, s remélem, az elvégzett munka visszaköszön majd az országos bajnokság eredményeiben is."

A jövő heti ob-n a Kőbánya SC kiválósága 13 számban (10 egyéni, három váltó) indul.