Vágólapra másolva!
A hét végén Rotterdamban rendezik meg a férfi cselgáncs Világkupa-sorozat következő versenyét, amelyen elindul az elmúlt év legjobb magyar sportolójának választott Braun Ákos is. S a Paksi Atomerőmű SE 28 éves dzsúdósa számára felettébb kedves hely a földkerekség egyik legforgalmasabb kikötőjének számító holland város, ahol tavaly ő is révbe ért: mielőtt megnyerte volna a kairói vb-t, tavasszal itt lett Európa-bajnok a 73 kg-os súlycsoportban.

- Aligha tévedünk, ha azt mondjuk, hogy a hét végén az egyik kedvenc városába utazik, ugye?
- Ha az eredményességet veszem alapul, akkor feltétlenül, hiszen már kétszer is nyertem itt aranyérmet. Nem csak a tavalyi Eb-n, korábban egyszer az A kategóriás versenyén is sikerült győznöm. Egyébként nem ugyanabban a csarnokban, így azt is mondhatom, hogy már bejártam a várost... De tulajdonképpen még csak a kikötőben néztem szét alaposabban.

- Idén egy nemzetközi versenyen már részt vett, a leondingi A kategóriás viadalon bronzérmes lett. Ezt hogyan értékelte?
- Elégedett voltam, mert azon a versenyen csak azzal a célkitűzéssel indultam, hogy nyerjek valamilyen színű érmet, és ez összejött. Akkor amúgy még nem igazán voltam versenyhangulatban, edzőtáborból érkeztünk a versenyre, és nem pörögtem fel igazán.

- Most mennyire "pörög"?
- Négy hét edzőtábor után egy erősebb felkészülési periódus végén vagyok. Kicsit megszenvedtem azzal is, hogy hozzam a súlyomat, s ilyenkor sem nagyon pörög az ember... De már csupán harminc deka felesleg van rajtam. Formába igazából csak most kellene lendülnöm, a tamperei Eb előtt még két versenyen indulok, a rotterdami után a moszkvain, és legalább az egyiken még szeretnék érmet szerezni.

- Gondol már az Európa-bajnokságra is?
- Hogyne, és nem tagadom, van bennem némi bizonytalanság. Mert az Eb éppen arra az időszakra esik, amikor a szegedi tudományegyetemen az év végi vizsgáim és az államvizsgám között leszek. Idén végeznék a programtervező matematikus szakon, de egyelőre sajnos a diplomamunkám elkészítésével sem úgy haladok, ahogy szeretnék. Az edzőtáborok miatt némileg lemaradásban vagyok, szóval, dolgos hetek várnak rám.

- Akkor nem is biztos, hogy indul az Európa-bajnokságon?
- Az Eb-t azért a tanulmányi elfoglaltságaim ellenére sem szeretném kihagyni.

- Idén volt még utózöngéje annak, hogy tavaly a vb-t és az Eb-t is megnyerte, és a legjobb európai dzsúdósnak választották?
- Januárban sok más vb-érmessel együtt engem is meghívtak Japánba a Jigoro Kano-kupára, minden költségemet állták volna, de sajnos nem tudtam elmenni, mert akkor is a vizsgaidőszak közepén voltam, és még nyelvvizsgáztam is. Talán majd jövőre... S szerintem van rá halvány remény, hogy 2007 elején újra meghívjanak, mert idén nem rendeznek vb-t, így az biztos, hogy a súlycsoportomban még jövő januárban is én leszek az aktuális világbajnok...

A magyar férfi válogatott Nagysolymosi Sándor szakágvezető, valamint Hangyási László és Toncs Péter edzők vezetésével pénteken a következő összeállításban utazik Rotterdamba: Burján László (60 kg, UTE), Hammer Erik (60, Kecskeméti JC), Neu Gábor (66, Honvéd-Kipszer), Kovács László (66, Szegedi JSE), Braun Ákos (73, Paksi Atomerőmű SE), Bürgés Milán (73, Szegedi JSE), ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC), Bere Tamás (81, Kecskeméti JC), Rajcsányi Gergő (90, Paksi Atomerőmű SE), Farkas Bálint (90, Honvéd-Kipszer), Hadfi Dániel (100, TFSE-Honvéd-Kipszer), Bor Barna (+100, Paksi Atomerőmű SE).

Fábik Tibor