Vágólapra másolva!
A jövő héten az 1988-as téli olimpia színhelyén, a kanadai Calgaryban sorra kerülő világbajnoksággal zárul a műkorcsolyázók hosszúra nyúlt szezonja. Versenyzőink közül Zákány Bertalan, Pavuk Viktória, valamint a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős pénteken kelt útra, Sebestyén Júlia pedig hétfőn követi őket.

A torinói olimpia után a nemzetközi élmezőnyből többen visszavonultak vagy a profik táborába álltak, így az egy hónappal ezelőtti ötkarikás játékok győztesei közül két orosz egység, a párosok közt csúcsra ért Totmjanyina, Marinyin, valamint a Navka, Kosztomarov jégtáncos duó is. De kihagyja a vb-t a női aranyérmes japán Arakava aki, aki bevallása szerint a megszaporodott meghívásai és protokolláris kötelezettségei miatt nem tudott tisztességesen felkészülni a versenyre. A torinói aranyérmesek közül csupán a férfi győztes orosz Pljuscsenko neve szerepel a vb rajtlistáján.

A magyar csapatban is változás történt, ugyanis a Torinóban várakozáson felüli szerepléssel döntőbe jutott, s pályafutása legjobb eredményeként olimpiai 24. helyet szerzett Tóth Zoltán makacs hátsérülése miatt befejezte pályafutását. A vb-re a 22 éves Zákány Bertalan utazik, aki eddig egy felnőtt világversenyen szerepelt, a 2002-es Eb-n 28. lett. A Tiszaújvárosi SC korcsolyázója, valamint Pavuk Viktória és a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős pénteken kelt útra Calgarybe, Sebestyén Júlia pedig hétfőn követi őket.

Mint ismert, Torinóban Hoffmannék a 17. helyen zártak, Sebestyén 18., Pavuk 23. lett. A közelmúlt legjobb magyar vb-szereplése Sebestyén 2004-es hatodik helye, de az ugyanebben az évben Budapesten Eb-aranyat szerzett versenyző jelenleg egy hullámvölgyből próbál kikapaszkodni, az olimpia után edzőt váltott - Száraz András helyett Gurgen Vardanyannal készül -, s csekély az esély arra, hogy Calgaryben pontszerző helyen végezzen.

Pavuk Viktória célja is csupán az, hogy bejusson a legjobb 24 közé: "Idén nagyon összesűrűsödtek a versenyeink, s nem tagadom, kicsit el is fáradtam a szezon végére. Indultam az Eb-n is, majd pedig alig jöttünk haza az olimpiáról, máris itt a vb. De természetesen a világbajnokságra is a legjobb tudásom szerint igyekeztem a felkészülni. Calgaryben azzal már elégedett lennék, ha bejutnék a legjobb huszonnégy közé, s a kvalifikációban, a rövid programban és a kűrben is hiba nélkül korcsolyáznék."

Forrás: [origo]

Hoffmann Nóra és Elek Attila

- Torinóban a versenye után azt mondta, hogy felmegy a hegyekbe síelni. Hogy sikerült a kaland? - kérdeztük a pénteki elutazás előtt Hoffmann Nórát.
- A hegyekbe valóban felmentem Attilával és az edzőnkkel, Nagy Sanyival, de csak kirándulás lett a dologból. A fiúk ugyanis elbizonytalanodtak, amikor meglátták a pályát, és egyedül én sem akartam lejönni. Tény, hogy fentről eléggé meredeknek tűnt a lejtő, és utólag már belátom, hogy egy szolidabb pályát kellett volna keresnünk.

- A vb-re hogyan tudtak még ráhangolódni?
- A hazaérkezés után egy hetet pihentünk, így valamennyire sikerült feltöltődnünk. S ez a kis szünet kellett is, mert december óta folyamatosan jégen voltunk. A hosszú szezon ellenére egyébként én nem bánom, hogy még egy vb-n is indulnunk kell, viszont az utazás miatt már most rossz kedvem van. Két átszállással megyünk, először másfél órát repülünk Frankfurtig, aztán kilencet Torontóig, s még innen is négy és fél óra az út Calgarybe. Rettenetes lesz...

- A mezőnyről milyen információi vannak?
- Az olimpiai dobogósok közük az oroszok és az ukránok biztosan nem indulnak, de az ezüstérmes amerikaiak igen, hiszen előttük most ott a lehetőség, hogy nyerjenek. Összesen harmincegy páros nevezett, vagyis jóval nagyobb mezőny lesz, mint az olimpián vagy az Eb-n volt, így biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de itt is szeretnénk helytállni.

- A programjaikon változtattak valamit?
- Igen, a kötelező programunkon nehezítettünk, ahogy a rendelkezésre álló időnk és a tudásunk engedte.

Fábik Tibor